Az 1989 előtti kelet-európai ellenkultúráról készült online adatbázis

A volt szocialista tömb alternatív kultúrájának magán- és közgyűjteményeit összesítő online adatbázis a napokban vált elérhetővé, írja a hvg.hu.

Tizenöt ország, köztük Magyarország és Románia kutatói vettek részt a COURAGE nevű, a kommunista korszak ellenkultúráját vizsgáló, hároméves kutatóprogramban. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja koordinálta a kutatást, amelyben lengyel, litván, cseh, német, ír, horvát intézetek mellett az Oxfordi Egyetem és a Bukaresti Egyetem is részt vett.A program eredményeként létrejött 15 nyelven elérhető adatbázis 325 gyűjteményről közöl új adatokat, szerepel benne például Kallós Zoltán néprajzi magánygyűjteménye, Cs. Gyímesi Éva könyvekből, kéziratokból, gépelt szövegekből, személyes levelezésből, újságcikkekből és más tárgyakból álló hagyatéka, a brassói Fekete-templom restaurálásának történetével foglalkozó archívum vagy Rostás Zoltán Bukarestben, az 1980-as években készült oral hostiry interjúi.

A honlapon elérhető a témáról szóló felsőoktatási kézikönyv és középiskolai és egyetemi oktatókat segítő online tananyag is.

Kapcsolódók

Kimaradt?