A KAPU az idei Filmtett-alkotótábor motívuma

Nagyobb médianyilvánosságot, számos fesztiválon való részvételt, magas szintű technikai feltételeket kínál résztvevőinek a tizenkettedik Filmtett-alkotótábor. A táborozók a filmgyártás teljes folyamatával megismerkednek, ráadásul a szakma legjobbjainak mentorálásával. Idén július 23-a és augusztus 2-a között, Nyárádszentlászlón kerül sor a Filmtett-táborra.

„Első alkalommal, 2002-ben képzéspótló céllal hoztuk létre az alkotótábort, a Duna Műhellyel közösen” – mondta a Filmtett folyóirat szerkesztőségében tartott sajtótájékoztatón Zágoni Bálint rendező – Akkoriban ugyanis még nem volt filmes képzés sem a Babes-Bolyain, sem a Sapientián. Időközben a tábor funkciója módosult: most már olyan fiatal, esetleg rendezői diplomás tehetségek számára nyújt filmgyártási lehetőséget, akik egyébként nem tudnák megvalósítani filmes terveiket.”filmtettesek

A szakember hozzátette: egy kezdő filmes, akinek még üres a portfóliója, kevés eséllyel is pályázik. „Ha valakinek van egy nagyon jó forgatókönyve vagy egy nagyon eredeti elképzelése, akkor is jelentkezhet nálunk, ha semmiféle filmes végzettséggel nem rendelkezik” – mondták a szervezők.

Az oktatás két lépcsős szinten folyik majd: külön feladatokat kapnak a kezdők és külön foglalkoznak a haladókkal úgy az operatőri, mint a rendezői vagy animációs csoportokban. „Gyakorlatilag a filmgyártás folyamatát járjuk végig kicsiben” – mondta Zágoni.

A 450 lejbe kerülő táborra április 15-éig lehet jelentkezni, illetve, ha valakit szociális helyzete feljogosít a kedvezményre, akkor számára egy héttel hamarabb (április 8) jár le a határidő. A kedvezményes részvételi díj 300 lej.

Buzogány Klára, a Filmtett főszerkesztője elmondta: idén először egy közös motívum, a kapu motívuma köré kell felépülniük a filmtervezeteknek. „Ezt a motívumot lehet fizikai vagy átvitt értelében is használni, lényeg, hogy a forgatókönyv-tervezeteknek innen kell elindulniuk vagy ide kell valamilyen formában megérkezniük” – mondta Buzogány Klára.tabor2012-a-nagy-csoportkep

A tábor kimondott célja az is, hogy médianyilvánossághoz segítse a fiatal filmes tehetségeket, ezért a szervezők igyekeznek minél több partnert bevonni a „termés” bemutatása, népszerűsítése érdekében. Az idei Filmtett-tábor anyagát a miskolci Cinefesten, a BuSho-n (Budapest Short – rövidfilm-fesztivál), a marosvásárhelyi Alter-Native-on, a budaörsi PRIMANIMA fesztiválon, az európai rövidfileket megosztó Daazo portálon, valamint a Kolozsvári Televízió és a Duna Televízió műsoraiban is láthatja majd a közönség.

A jelentkezési feltételekről, szakmai csoportokról és azok vezetőiről itt lehet mindent megtudni.

 

Kimaradt?