Heltai Jenő bohózatával készül szilveszterre a Szigligeti Színház

A magyar vígjáték-irodalom kiemelkedő egyénisége, Heltai Jenő Naftalin című bohózatával köszönti az újévet a Szigligeti Színház. A Novák Eszter által színre vitt komédia olvasópróbái november 15-én, csütörtökön kezdődtek, közölte a nagyváradi teátrum.

A Naftalin egy kusza szerelmi történet, egy bonyodalmas házasságtörés történetét beszéli el: Szakolczayék a hűvösvölgyi nyaralójukban tartózkodnak. Pesti lakásuk üresen áll, kivéve szerdán, amikor Terka rendszeresen bejön a városba „elsőrangú flörtöt űzni” szeretőjével, Laboda Péterrel. A mostani szerda azonban csütörtököt mond, mivel Szakolczay két hónapra nyaralni viszi feleségét Európába. Terkának nincs ideje lemondani a szokásos randevút, férje betoppan, Labodát a szekrénybe rejti...Heltai Jenő 1871-ben született Budapesten. 1890-től a Magyar Hírlap munkatársa volt. 1892-től A Hét munkatársaként meghonosította a verses publicisztikát. Kezdetben költőként lép színre, később, az 1900-as évek elejétől kezdődően operett- és kabarészerzőként arat osztatlan sikert. A Nyugat folyóirat munkatársaként a kortárs szellemi elitet mozgósító cikksorozatot jegyzi, regényt ír. 1915-ben a Vígszínház dramaturg igazgatójának nevezték ki. 1916-ben a Magyar Színpadi Szerzők Egyesületének elnökévé választották, később a Belvárosi Színház és a Magyar Színház igazgatója. 1945 után megválasztották a Magyar PEN Klub elnökének. 1949-ben hosszabb időt töltött külföldön, elsősorban Londonban. 1955-ben mutatták be a Szépek szépe című utolsóként írt színművét. 1957-ben kapta meg a Kossuth-díjat.

Az elmúlt évek nagy érdeklődésére való tekintettel idén először az érdeklődők, a bemutatóhoz képest ötven százalékos kedvezménnyel, a december 30-ai főpróbára is jegyet válthatnak. A főpróbára, a szilveszteri bemutatóra, illetve a január 2-ai ünnepi előadásra jegyek december 1-étől kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online kaphatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?