Van Gogh és Renoir: fénynyomatok és litográfiák a Körösvidéki Múzeumban

Száz, Vincent van Gogh alkotásairól készült fénynyomat és 34, Auguste Renoir képei alapján készült litográfia látható 2019. január 25-éig a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban.

Aurel Chiriac, a közgyűjtemény igazgatója a kiállítás november 13-i megnyitóján elmondta, a kiállított tárgyak a Nürnbergben élő Thomas Emmerling gyűjteményéből származnak. Vele további együttműködést terveznek, hiszen többek között Picasso-, Dali-, Chagall-, Dürer-metszetek vannak birtokában, amelyeket bemutatnának a váradi közönségnek is, árulta el a múzeumigazgató. A litográfiákról Milena Pop, a fénynyomatokról pedig David Indig, a kiállítás két fiatal kurátora beszélt a megnyitón.A száz, van Gogh rajzai alapján készült fénynyomat a dodrechti-i (Hollandia) Hydde Nieland gyáros gyűjteményének része volt, aki a rajzokat 1892-ben vásárolta meg egy hágai kiállításon, a fénynyomatokat pedig 1905-ben, a dodrechti múzeum megnyitójára készítettek el.A rajzok keletkezési idejét 1883–1885 közé helyezik, mikor a művész a dél-hollandiai Neunenben élt, oda helyezték lelkész édesapját. A képek legtöbbjén a paraszti élet pillanatai köszönnek vissza, láthatunk szövőszéknél ülő nőt, kaszáló ember de tájékpet is.

A 2019. január 25-éig látható kiállításra egy belépőjegy felnőtteknek 8 lejbe, 4 év fölötti gyermekeknek, diákoknak, egyetemi hallgatóknak és nyugdíjasoknak 4 lejbe kerül. A tárlatot ingyen nézhetik meg a 4 évnél fiatalabbak, a gyermekotthonok lakói, a háborús veteránok, illetve a múzeumok jelenlegi vagy már nyugdíjas dolgozói.

Auguste Renoir képei alapján 1951-ben készítette el a 34 rézkarcot Fernand Mourlot francia litográfus és kiadó. A kiállított litográfiák fő témái az aktok, portrék, önarcképek, és a párizsi társasági életből kiragadott pillanatok, kalapos hölgyek és játszó gyermekek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?