Hollywood nem költözik Kolozsvárra, de a játékipar talán igen

Decembertől költöznek be az első bérlők a kolozsvári vasútállomástól tíz perc autóútra, a Lomb-tetőn épült kreatív ipari központba, amely a rendezvény- és kiállítóterek, irodahelyiségek mellett film- és hangstúdiónak is helyet ad. Tudor Giurgiu filmrendező, producer, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója szerint nem ez lesz a kolozsvári Hollywood, írja helyszíni riportjában a Filmtett.

Az önkormányzati és európai uniós forrásokból, több mint 68 millió lejes (kb. 14,5 millió euró) beruházással épült „kolozsvári Hollywoodhoz” a város és a szakma is nagy reményeket fűzött, ezek kissé megkoptak, amikor az először megbízott építkezési vállalkozó csődbe ment, ezért a tervezett határidőre, 2015-re nem sikerült átadni a CREIC-et (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, azaz Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központja).A Filmtett beszámolója szerint a multifunkcionális rendezvényterekre már több kulturális programot jegyeztek elő, a kreatív műhelyek mintegy 40 százalékára az átadás után aláírják a bérleti szerződést, a stúdió iránt pedig amerikai filmgyártók is érdeklődtek. A CREIC infrastruktúráját bárki kibérelheti hosszabb-rövidebb időszakra. A 630 négyzetméteres, Románia-szinten közepesnek számító, hangszigetelt, teherautó-bejárattal ellátott filmstúdió bérleti díja gyártásra naponta 300 euró, előkészítésre pedig naponta 170 euró. Az irodahelyiségek helyi tanács által meghatározott ára havonta 6,7 euró/ m², a műhelyeké 4,9 euró/ m², a hangstúdióké 3 euró/ m².

A kreatív ipari központot működtető társaság, az önkormányzati tulajdonban levő Cluj Innovation Park szerint a stúdió célja ellátni a régió kis- és közepes produkcióit, interdiszciplináris projektjeit, ami játékfilmeket, tévéműsorokat, koncertfelvételeket jelenthet, de emellett többek között a számítógépes játékipar, a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) irányába is nyitnának.

A nagyobb nemzetközi filmes produkciók valószínűleg továbbra sem állnak majd meg Budapest és Bukarest között félúton, figyelmeztet Tudor Giurgiu filmrendező, producer, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, aki szerint a kezdeményezők tervezéskor nem egyeztettek a szakmával, emiatt a stúdió túl alacsony, nem fogja kielégíteni a filmgyártás szükségleteit.Ha Hollywood nem is költözik a Lomb-tetőre, a fiatal erdélyi kreatívoknak sokat jelenthet a CREIC, ahol egyetemistaként szakmai gyakorlaton vehetnek részt, vagy fiatal vállalkozóként a tervezett inkubátorházban előnyös feltételek mellett indulhatnak el. Konkrétumok is vannak: a polgármesteri hivatal, a Kolozsvári Kulturális Központ és a CREIC október elején 5,6 millió eurós támogatást nyert az Urban Innovative Actions európai uniós program keretében a Cluj Future of Work projektre, amely az információs technológia és az automatizálás uralta ún. ipar 4.0-ra készítené fel a várost. Pályázásra készen áll a Transilvania Research Studio című, 10-12 millió eurós költségvetésű projekt is, amelynek keretében többek között motion capture stúdiót és CGI gyártására alkalmas számítógéprendszert (render farm) létesítenének Kolozsváron.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?