Jön a Netflixre a nagykárolyi Károlyi-kastélyban forgatott film

A csodálatosan felújított és sokak által erdélyi Peleş-ként említett nagykárolyi Károlyi-kastély a legújabb amerikai, karácsonyi romantikus filmvígjáték helyszíne lett.

Adott egy hercegnő – Margaret, Montenaro csodálatos hercegnője –, aki karácsony előtt egy héttel „helyet cserél” a rá megszólalásig hasonlító, hétköznapi chicagói lánnyal, Stacy-vel, aztán a mindennapi élet kalandjai közepette, a Télapó „közreműködésének” hála, beleszeret Stacy kollégájába, míg a kastélyba került álhercegnő Margaret jegyese iránt lobban lángra, a helyzet pedig csak tovább bonyolódik. A film hangtalan főszereplőjeként egyre-másra felvillan a csodálatos nagykárolyi Károlyi-kastély épülete.

A Netflix The Princess Switch című romantikus filmvígjátéka november 16–tól lesz látható, a most közzétett előzetest (amelyben többször is látható a kastély) már több mint negyedmillión tekintették meg.

A film nagy részét a Károlyi-kastélyban, valamint Nagykároly más helyszínein (többek között a polgármesteri hivatalnak otthont adó Szarvas Szálló előtt, a karácsonyi vásárrá átalakított korzón) forgatták idén februárban és májusban, az Egyesült Államokból és Angliából érkezett színészek mellett több nagykárolyi és szatmárnémeti lakos statisztálásával.

S hogy hogyan került a filmstáb Nagykárolyba? A Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ által folyamatosan végzett kastély-népszerűsítésnek az eredményeként. A több mint fél évezredes épület s az azt körülölelő park első pillantásra elvarázsolta a filmeseket.

Végvári erődítményből grófi luxuslakhely

A mai kastély elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni, amikor Mátyás királytól engedélyt kaptak egy kőház építésére, majd Károlyi Mihály erősítette meg a török elleni harcok idején. A kőépületet – mely ezidőtájt a végvár szerepét is betöltötte – bástyákkal, lőrésekkel, belső udvarral, valamint külső várfalakkal, mély vizesárokkal, és külső palisztráddal látták el. Bő kétszáz év múltán, 1794-ben gróf Károlyi József a régi várat lebontatta és helyébe Joseph Bitthauser tervei alapján építtetett új kastélyt, barokk stílusban, lemondva a védőrendszerről, és a belső tereket a lakók szükségleteihez átalakítva.Kereken száz év múlva, 1894-ben gróf Károlyi István újból átalakíttatta a kastélyt Ybl Miklós tervei alapján; neogótikus-neobarokk stílusú héttornyos, árokkal körülvett lovagvárrá, melyet széles sáncárok vett körül. A kapualjból előszobába, s abból nagyszabású átriumba juthatunk, melyet a méretek meghagyásával a régi négyszögletes várudvarból alakítottak át, amely annyira tágas hogy „egy négyes fogat könnyen megfordulhatott volna benne”. Innen vezet fel a híres, két vörös márványoszlopon nyugvó lépcsősor az emeletre, az átrium mennyezetét magyaros, tulipános mintájú faburkolat díszíti, két olasz márványkandallóját pedig a család címeréből vett oroszlánok díszítik. Padozata mozaik.De nem csak a historizáló és szecessziós stílusú épület látványos, hanem a parkja is, amelyet már 1754-ben említettek a leírásokban, „mint szép és híres udvari kertet”, kiemelve a park „teknősbéka-tavát” is. A 12 hektáros kastélykertben több növényritkaság található, fái közül egy 1810-ben ültetett platán a legidősebbnek tartott, melyet még gróf Károlyi György ültetett el hétéves korában. A park szélén 33 méter magas, 1888-ban épült romantikus stílusú víztorony áll, melynek helyén egykor híres sörház volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?