Mégis zöld utat kapott Oroszországban a Hunter Killer című film

Megkapta az oroszországi forgalmazási engedélyt szerdán a Hunter Killer küldetés (Hunter Killer) című amerikai film, amelynek múlt heti bemutatását az orosz kulturális minisztérium formai okokra hivatkozva felfüggesztette.

Az ügy pikantériája, hogy a hollywoodi akciófilm cselekménye szerint egy amerikai tengeralattjáró megmenti az orosz elnököt - aki ellen a védelmi minisztere hajtott végre puccsot -, és ezzel megakadályozza a harmadik világháború kirobbanását is.A filmet, amelyet az eredeti tervek szerint november 1-jén mutattak volna be, csütörtöktől játszhatják az orosz mozik. A kultusztárca arra hivatkozva utasította el az engedély kiadását, hogy a film forgalmazója, a Megogo Distributio nem adott le időben megfelelő minőségű kópiát állandó megőrzésre a Goszfilmofond állami filmalapnál, ahogy az előírásban szerepel és mulasztását túl későn, mindössze két nappal a tervezett premier előtt pótolta.

A Megogo Distributio szerdai közleményében megismételte korábbi állítását, amely szerint a minisztérium másfél hónapon át nem reagált a filmmel kapcsolatban benyújtott dokumentációra. A produkcióban Gerard Butler és Gary Oldman mellett olyan orosz színészek is játszanak, mint Mihail Gorevoj, Jurij Kolokolnyikov, Alekszandr Gyjacsecsko és Igor Zsizsikin.

A TASZSZ hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a filmet Ukrajnában betiltották arra hivatkozva, hogy az az orosz hadsereg erejét demonstrálja.

Moszkvában most a BBC orosz nyelvű szolgálata szerint a Kurszk tengeralattjáró 2000-ben a Barents-tengeren történt, a dán Thomas Vinterberg rendező által filmvászonra vitt tragédiájának az engedélyezése lesz kényes kérdés. Az európai viszonyok között jelentős költségvetéssel készült filmben szerepel mások mellett Colin Firth, Max von Sydow és Léa Seydoux is.

Oroszországban 2006-ben Sasha Baron Cohen Borat, 2014-ben Daniel Espinosa A 44. gyermek (Child 44), 2015-ben Gaspard Noé Szerelem (Love), tavaly pedig Armando Iannucci Sztálin halála (The Death of Stalin) című filmjét nem engedték bemutatni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?