A Bányavaksággal turnézik az Osonó és az Andrei Mureșanu Színház

Kétnyelvű előadást hozott létre Székely Csaba Bányavakság című darabjából az Osonó Színházműhely és az Andrei Mureșanu Színház. Négy városba viszik el a produkciót a szervezők közleménye szerint.

November 4-én Temesváron (Csiky Gergely Állami Magyar Színház, 19 óra), 6-án Szatmáron (Művelődési Ház, 19 óra), 13-án Marosvásárhelyen (Művészeti Egyetem - Stúdió Színház, 17 óra) és 14-én Kolozsváron (Tranzit Ház, 19 óra) mutatják be a román és magyar nyelven feliratozott előadást, amelyet Catinca Drăgănescu állított színpadra, a társrendező Fazakas Misi volt.„Székely Csaba trilógiájának második része, a Bányavakság egy keserű komédia a székelyföldi település, a név nélküli falu közösségének vakságáról. A szereplők a szétesés utolsó lépcsőfokán léteznek, ahol már elveszítik az identitásukat és emberségüket. Ezek a szereplők nem egy betegség miatt vakultak meg, hanem a szegénység, a torz ambíciók és titkok miatt. A túlélésért való küzdelem működteti őket, ezért úgy élnek, mint valami vakok: úgy szavaznak, mint a vakok, úgy tesznek, mintha nem látnák a nővér fájdalmát vagy a lány eltévelyedését, ahogy azt az ürességet sem, amit a fakitermelő maffia hagyott maga után. Megvakította őket az interetnikus vakság, és nem látják, hogy apránként elhal, felszámolódik az egész falu” – olvasható az előadás leírásában.

Virgil Aioanei, Elena Popa, Sebastian Marina, Claudia Ardelean, Ion Fiscuteanu JR., Mucha Oszkár, Fazakas Hunor, Elek Ágota, Gászpor Adrienn, Macsuka Patrik lép színpadra az előadásban, közreműködik Csibi Szabolcs zenész, a díszletet Wegroszta László tervezte, a koreográfia Ivácson László munkája.

A turné az Osonó Színházműhely interetnikai projektsorozatának része, amelynek támogatója az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. Az előadások ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek, részletek az Osonó Színházműhely Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

Kimaradt?