Ingyen láthatóak az Európai Parlament díjára jelölt filmek

Az Európai Parlament Lux filmdíjának döntőjébe került három alkotást ingyenesen vetítik Európa-szerte, így több romániai helyszínen is.

Wolfgang Fischer Styx című filmje, Mila Turajlic A másik oldal (Druga strana svega) című rendezése, valamint Benedikt Erlingsson Izlandi amazon (Kona fer í stríð) című filmje versenyeznek az idei Lux filmdíjért. A tíz jelölt közül kiválasztott három döntőst az Európai Unió 24 hivatalos nyelvén feliratozták.Romániában az ősz folyamán három helyszínen tűzték műsorra a filmeket: a nagyszebeni Astra Film termében már október 17-20. között lezajlottak a vetítések, Kolozsváron a Győzelem moziban szombat-vasárnap, tehát november 3-án és 4-én vetítik a három filmet, a bukaresti Cinema Pro termében pedig november 10-én. A program itt érhető el.

Mindhárom film főszereplője nő és mindhárom alkotás az egyéni cselekvések értelmét és fontosságát feszegeti. A Styx főszereplője életveszélyben levő menekültekkel találkozik, A másik oldal portré egy nőről, akinek a múltja Európa történelmének feleltethető meg, az Izlandi amazon pedig a polgári engedetlenség és a környezetvédelem kérdéseiről szól.

A Lux filmdíj nyertesét az európai parlament képviselői választják ki. A győztest november 14-én, az EP plenáris ülésén hirdetik ki Strasbourgban, a döntőbe jutott alkotások készítőinek jelenlétében. A díjat elnyerő filmet hallás- és látássérültek számára is elérhetővé teszik majd.

Az EP minden évben a Lux filmdíjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik. A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, valamint a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.

Kapcsolódók

Kimaradt?