Elhunyt Bessenyei István színész, rendező

Elhunyt 63 éves korában Bessenyei István színész, rendező, a Harag György Társulat örökös tagja, volt igazgatója, a Proscenium Alapítvány elnöke, közölte kedden a színház.

A művész hétfőn hunyt el méltósággal viselt súlyos betegség után. Földi maradványait a Szatmárnémeti Északi Színház előcsarnokában ravatalozzák fel csütörtökön, ugyanazon a napon a helyi vasút melletti református temetőben helyezik örök nyugalomra.Bessenyei István 1955-ben született Égerháton. 1981-ben elvégezte Marosvásárhelyen a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakát Tompa Miklós osztályában, majd azonnal a szatmári társulathoz került, amelynek haláláig tagja volt.

Több mint félszáz előadás kapcsolódik a nevéhez. 1991-től rendezőként is dolgozott a Harag György Társulat művészeivel. Pódiumműsorokat és nagyszínpadi előadásokat egyaránt színpadra vitt. 2009-től a Harag György Társulat művészeti tanácsának tagja, 2012 és 2014 között a társulat művészeti igazgatója volt, 2013-tól a szatmári magyar színjátszást támogató Proscenium Alapítvány elnöke.

Több évtizedes munkássága elismeréseként 1998-ban Kisvárdán díjazták.

Kapcsolódók

Kimaradt?