Minden napra legalább egy filmet kínál a 26. Alter-Native fesztivál

A marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezői idén is csokorba szedték, és a november 7–11-e között zajló szemle műsorára tűzték a 2017-es és 2018-as esztendő legsikeresebb román és magyar játékfilmjeit. Az alábbiakban a fesztivál programjában szereplő alkotások közül szemlézünk néhányat úgy, hogy a rendezvény minden napjára jusson (legalább) egy film.

Szerdán 17 órától a marosvásárhelyi születésű Vlad Zamfirescu színész/rendező A boldogság titka (Secretul fericirii) című, idén készült filmjét láthatja a közönség. Zamfirescu és Irina Velcescu mellett a harmadik főszerepet az a – szintén marosvásárhelyi – Theo Marton alakítja, aki a fesztivál zsűrijének is tagja. A vetítést követően vele beszélget majd a szemle művészeti igazgatója, Gáspárik Attila.

Csütörtökön 22 óra 15 perctől Gárdos Éva 2017-ben bemutatott Budapest Noirja szerepel műsoron. A krimi Kondor Vilmos nagy sikerű, azonos című könyve alapján készült. A film a Hollywood Music In Media Awardson elnyerte a legjobb eredeti filmzenének járó díjat. Íme a történet röviden: Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.

Pénteken 18 óra 15 perctől Radu Muntean Alice T című nagyjátékfilmjét tekintheti meg az Alter-Native közönsége, a rendező jelenlétében. A román–francia–svájci koprodukció vetítésén (amelyre az országos mozipremier napján kerül sor) Muntean mellett Răzvan Rădulescu társ-forgatókönyvíró, valamint a főszerepet alakító Anda Guţi is jelen lesz. Utóbbi egyébként az augusztusi Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon – ahol a film nemzetközi bemutatója volt – elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.

A szombati napot az Oscar-jelölt filmeknek szánják a szervezők. 18 órától lesz látható Radu Jude Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című alkotása, amelyet a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjra jelölt idén Románia, 21 órától pedig Magyarország nevezése, Nemes Jeles László Napszálltája szerepel a programban.

A fesztivál utolsó napjának programja is tartogat egy nagy sikerű magyar filmet: Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című alkotását vasárnap 12 órától nézheti meg a közönség. A két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről. Az anya, Polgár Mária szerepében a magyar filmművészet ikonikus alakját, Törőcsik Marit láthatja a közönség, Polgár Mária lányát, Olgát pedig Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő alakítja. A film elnyerte a tavalyi Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb külföldi alkotásnak járó díjat a közönségszavazatok alapján.

A fesztiválra szóló belépők ára idén is változatlan marad: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

A fesztivál partnerei: Maros Megyei Tanács, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Jazz&Blues Club. Főtámogatók: Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, Román Nemzeti Filmintézet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap és Bethlen Gábor Alap (Magyarország), Communitas Alapítvány.

Kapcsolódók

Kimaradt?