Számvetés – 100 év magyar zene Kolozsváron címmel szervez fesztivált a Magyar Opera

Számvetés – 100 év magyar zene Kolozsváron címmel kezdődik október 28-án, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera többnapos rendezvénye. 

A fesztivál négy eseményt vonultat föl: kiállításon mutatja be a legnevesebb szerzőket és előadókat, műhelybeszélgetésen idézi föl az eltelt száz év fontos magyar zenei közösségeit és eseményeit, az Opera művészei pedig két reprezentatív hangversenyen 21 alkotást szólaltatnak meg az elmúlt száz év szimfonikus és kamarazenei repertoárjából.

A Kolozsvári Magyar Opera, amely a magyar zenés színpad 220 éves hagyományának letéteményese, a világ egyetlen nemzetiségi operaháza, az egyetlen magyar nyelven működő zenei intézmény Romániában. Szakmai és erkölcsi kötelességének tekinti tudatosítani a közgondolkodásban azt a rendkívüli hatást, amelyet Kolozsvár a magyar zenetörténet egészére gyakorolt, azt a páratlan gazdagságot, amelyet a kolozsvári elkötelezettségű alkotó és előadóművészek az utókorra hagyományoztak – áll a közleményben. 

A történelem viharai magyarázzák, hogy az utóbbi száz évben sok jelentős erdélyi művész életműve csak az emigrációban valósulhatott meg, mégis, csaknem mindnyájan életük végéig hordozzák Kolozsvár éthoszának kitörölhetetlen hatását. A Számvetés célja felmutatni azt az erős összetartozást, amelyet a kolozsvári magyar zenei hagyomány teremtett a 20. század művészei között, itthon és a nagyvilágban egyaránt.

A rendezvényen közreműködnek a Kolozsvári Magyar Opera szólistái, ének- és zenekara, valamint kamarazenekarai, vezényel Selmeczi György és Kálló Krisztián.

Számvetés – 100 év magyar zene Kolozsváron című fesztivál eseményei között két könyvbemutató is helyet kapott. Október 28-án, vasárnap 16 órától a Laskay Adrienne által összeállított A kolozsvári magyar muzsikusok 100 éve című kötetet mutatják be, míg november 19-én, 18 órától  Sófalvi Emese-Pávai István: A romániai magyar vonatkozású zenetudomány első évszázada című könyv bemutatójára kerül sor. 

Kimaradt?