Az 1956-os forradalom virtuálisan megtapasztalható Székelyudvarhelyen

VR-szemüveggel nézhető kiállítás nyílik kedden az 1956-os forradalom emlékére a székelyudvarhelyi városháza pincéjében.

A Haáz Rezső Múzeum közleménye szerint az alternatív kiállítási helyszínen a „látogatók testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve 360 fokban tapasztalhatják meg az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsfordító pillanatait, szívszorító vagy örömteli eseményeit”. A modern technológia segítségével a közönség „kipróbálhatja”, hogy milyen lehetett egy utcai harc vagy akár egy vallatás.

A VR-film eredetileg az Egy akaraton 1956–2016 című kiállítás része volt, amely 2016-ban volt látható a budapesti Terror Háza Múzeumban. A kiállítás Schmidt Mária főigazgató és Tallai Gábor  programigazgató koncepciója nyomán készült. Az élethű, 360 fokban megtekinthető jelenetekért, a lebilincselő látványvilágért Pálfi György rendező felelt. A filmekben pedig olyan ismert színművészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt, vagy Száraz Dénes.A Haáz Rezső Múzeum VéRrel írt történelem című kiállítása a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Terror Háza Múzeum hozzájárulásával, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg. A megnyitó kedden délelőtt 11 órától lesz a városháza udvarán, a kiállítás november 13-ig látogatható.

A székelyudvarhelyi október 23-i programsorozat részeként a városháza dísztermében fellép a magyarországi Bágyi Balázs New Quartet is 1956 és a „szabadság zenéje” című koncertjével.

Kapcsolódók

Kimaradt?