Nyárádszeredaiak jótékonysági tánca Székesfehérváron

Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művének feldolgozását adja elő a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes kedden a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban jótékonysági esten, amelynek bevételét Fitz Jenő régész-múzeumigazgató és Pesovár Ferenc néprajztudós emléktáblájának elkészítésére ajánlják fel.

bekecs gunda

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, a Fejér Megyei Múzeumegyesület elnöke pénteken sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt években emléktáblát kapott a Szent István Múzeum Országzászló téri épületének homlokzatán Marosi Arnold egykori múzeumigazgató és Gunda Béla néprajztudós is. Az egyesület célul tűzte ki, hogy hasonló módon állít emléket Fitz Jenő régész-múzeumigazgatónak és Pesovár Ferenc néprajztudósnak.

bekecs fitzjeno

Az emléktáblák költsége több millió forint, ezért jövő keddre jótékonysági estet szerveznek a Bekecs Néptáncegyüttes részvételével. A kétezer forintos belépőkből befolyó összeget a nemes kezdeményezésre fordítják.

bekecs pesovarBrájer Éva Székesfehérvár alpolgármestere közölte, hogy a székesfehérvári katolikus egyházmegye a Szent István termet térítésmentesen bocsátotta rendelkezésükre, és a város önkormányzata is támogatását nyújt majd a táblák elkészítéséhez.

Megjegyezte, hogy Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde mesedrámáját nem klasszikus néptánc formájában, sokkal inkább táncszínházi keretek között adják elő a táncosok.

Nyárádszeredában a néptáncnak több mint ötven évre visszatekintő hagyománya van. Az első tánccsoport a kommunizmus idején a Nyárád (Nirajul) szövetkezet munkásaiból alakult. A kilencvenes évek végén a munkások helyét a Bocskai István Iskolaközpont diákjai vették át és 1998-tól Bekecs Néptáncegyüttes néven működnek.

bekecs tanc

A néptáncegyüttes nagy hangsúlyt fektet a helyi táncok és népszokások bemutatására, a műsorszámok az erdélyi folklórról nyújtanak korhű életképet. A táncok anyagát tiszta forrásból merítik, előtérbe helyezve az adatközlőket és az archív felvételeket, ugyanezt az elvet követve a zene valamint a viseletek terén is.

Kimaradt?