A marosvásárhelyi Alter-Native-on lesz a Napszállta romániai bemutatója

A 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon láthatja először az erdélyi közönség az Oscar-díjas Nemes Jeles László legújabb, Napszállta című filmjét, közölték a szervezők.

Az először a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmet a november 7-11. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló Alter-Native fesztiválon vetítik Romániában először, majd csak 2019 februárjában kerül a mozikba. Mint írják, a rendezvény történetének legnagyobb vetítési díját fizették érte.A Saul fia rendezőjének új nagyjátékfilmjét Velencében a Nemzetközi Kritikusok Szövetsége (FIPRESCI) díjazta, a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig „a kimagasló operatőri munkáért, történetvezetésért és kosztümökért” kapott különdíjat.

A film 1913 nyarán játszódik, az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát, az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel...

Csaknem százfős szereplőgárdája van a filmnek, amelyben romániai, lengyel és német színészek is játszanak. A főszerepekben Jakab Julit (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanovot (Brill Oszkár) láthatja a közönség, de feltűnik a filmben a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának két tagja, Molnár Levente és Bodolai Balázs is. A szereplők között van még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának két színésze, Moldován Orsolya és Kádár Noémi is.

Szerepel az idei Alter-Native programjában Románia Oscar-nevezése is, Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmje.

Jude hatodik nagyjátékfilmje szintén elhódított már egy rangos elismerést: júliusban megkapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet ezzel az elismeréssel tüntetnek ki.

A film történelmi eseményt rekonstruál egy utcai előadáshoz. A cím idézet Mihai Antonescu román politikustól, aki a minisztertanács előtt mondta ezt a mondatot 1941-ben. A bemutató után a szaksajtó a populizmussal kapcsolatos „intelligens vészjelzésnek”, „merész vígjáték-drámának” nevezte az alkotást.A filmben Ioana Iacobot, Alexandru Dabiját, Alex Bogdant, Ilinca Manolachét, Şerban Pavlut, Ion Rizeát, Claudia Ieremiát és Bogdan Cotleţet láthatják a nézők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?