Elfeledett erdélyi szerelmesdalokat hoznak vissza a köztudatba

„Egyszerű szerelmes énekkel” kezdődik a 4. Kolozsvári Zsidó Napok csütörtökön: a rendezvény visszatérő fellépője, Laczkó Vass Róbert színművész Nagy Gergő zongorakíséretével elfeledett kolozsvári zeneszerzőt hoz vissza a köztudatba. A 110 éve született Eisikovits Mihály dalszerzőként tudatosan fordult a divatos Ady Endrén túl saját erdélyi kortársaihoz, többek között a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő költeményeihez.

Két éve az erdélyi és máramarosi zsidó népzene-feldolgozásokból álló Nincs egészen tegnap című előadóesttel nyílt a Kolozsvári Zsidó Napok, Laczkó Vass Róbert először ennek előkészítése során találkozott Eisikovits Mihály nevével, a zeneszerző ugyanis fontos szerepet játszott a máramarosi zsidó népdalok felgyűjtésében. Emellett több mint két évtizeden át tanára volt a kolozsvári zenekonzervatóriumnak, és fontos szerepet játszott a Kolozsvári Állami Magyar Opera 1948-as megalapításában. Csütörtök este viszont szerelmes dalok szerzőjeként ismerhetjük meg.Laczkó Vass Róbert Eisikovits születésének kerek évfordulójára készülve felkereste a családot, és a hagyatékban olyan kotta-kéziratokat is talált, amelyek nyomtatásban nem jelentek meg, sőt, valószínű, hogy a Kolozsvári Zsidó Napok megnyitóján hallhatja majd először őket a nagyközönség. „Ami számomra nagyon szimpatikus volt – én gyergyói ember vagyok –: találtam a hagyatékban egy egész dalciklust, amit Salamon Ernő verseire komponált, az ő emlékének ajánlotta, talán ez volt az a pont, ahonnan elkezdtem felfejteni az Eisikovits-életmű dalszerzői vetületét” – mesélte Laczkó Vass Róbert.

Salamon Ernő mellett a zeneszerző más kortársaitól is feldolgozott verseket, például Jánky Bélától, Horváth Istvántól, Szemlér Ferenctől, Brassai Viktortól. Tudatosságát, érzékeny szövegválogatását jelzi, hogy első, Ady Endre-dalciklusa után az akkoriban még kevésbé feldolgozott József Attilától vagy Radnóti Miklóstól is megzenésített költeményeket, hívta fel a figyelmet a színművész.Eisikovits dalszerzői életművében hangsúlyosan jelen van a szerelmi líra, valószínűleg költő-kortársai is szívesen nyúltak ehhez a témához, annál is inkább, hogy „abban a korban önkifejezni ezekkel a művekkel lehetett” – tette hozzá Laczkó-Vass Róbert. A zeneművek között Acsai Rolandtól Kányádi Sándorig több kortárs költő szerelmes verse elhangzik, az előadóművész saját költeményeiből is szaval majd, tudtuk meg.

A 4. Kolozsvári Zsidó Napok ünnepélyes megnyitója, majd a koncert csütörtök este hét órakor kezdődik a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György Dísztermében. A vasárnapig tartó rendezvénysorozaton megemlékeznek a 130 éve született, tragikus sorsú kolozsvári íróról, Karácsony Benőről, és jelen lesznek a Kolozsváron száz éve alakult, ma Izraelben működő Új Kelet újság szerkesztői is. A Dialógus Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség (KZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Határtalan Kultúra program szervezésében megvalósuló, elsősorban koncertekből álló műsorról itt írtunk bővebben. A programokra a belépés ingyenes, de adományokat gyűjtenek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány torockói gyermekotthona számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?