Gáspár György Gálfalvi Györgyről írt könyvét ismertetik Kolozsváron

Gáspár György Gálfalvi Györgyről írt könyvét ismertetik október 17-én, Kolozsváron.

Alattvalónak alkalmatlan. Pályakép Gálfalvi Györgyről című könyvét ismertetik Gáspár Györgynek Kolozsváron, a Vallásszabadság Házának konferenciatermében (December 21 sugárút 14. szám) október 17-én, szerdán 18 órától. A könyv a Polis Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

"Írásommal arra próbálok kísérletet tenni, hogy Gálfalvi György élete, munkássága főbb csomópontjainál, állomásainál elidőzve bemutassam a Romániában élő magyarság utóbbi bő félévszázadának a kulturális, szellemi, irodalmi és politikai életre jelentős befolyással bíró, meghatározó szervező egyéniségét, jó esetben talán modellezve is korosztálya értelmiségi legjobbjainak töprengéseit, nemzedéktársai pályájának egyfajta útválasztási lehetőségeit is" – írja a szerző kötete előszavában.

A 75 éves Gálfalvi György személyisége, irói-közéleti pályája alkalmas is ennek a célnak a valóra váltására: a KISZ központi magyar nyelvű lapjánál kezdte pályáját, azokban az években, amikor az új pártvezető egyfajta "nyitással" próbálta megnyerni magának az értelmiséget, s ezt a szellemet a lap munkatársi közössége a maximumig ki is használta, aztán a marosvásárhelyi Igaz Szó szerkesztője volt, majd 1989 után utódlapjáé, a Látóé, s ebben a minőségben, valamint irószövetségi tisztségeiben fontos szerepet játszott abban, hogy a folyóirat a rendszerváltás utáni idők jelentős, markáns fórumává lett, s hogy az erdélyi magyar kortárs irodalom megtalálta a maga helyét a magyar irodalom teljességében.

Kimaradt?