Székely ezermester tiszteletére avatnak emlékszobát Erdőszentgyörgyön

A Székelyföld Napok keretében a Rhédey-család történetével foglalkozó konferenciát rendeznek, valamint Bodor Péter székely ezermester tiszteletére emlékszobát avatnak október 20-án Erdőszentgyörgyön.

Az eseményt a Rhédey-kastélyban tartják, Erdőszentgyörgy önkormányzata, valamint a Bodor Péter Művelődési Egyesület szervezésében, tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Közleményük szerint a konferencia két témakört ölel fel, mindkettő Erdőszentgyörgy egy-egy neves szülöttjéhez kapcsolható. A nap első felében a Rhédey-családdal és a Rhédey-kastéllyal kapcsolatosan végzett kutatás eredményeit mutatja be Fehér János művészettörténész. Majd Kinda István néprajzkutató ismerteti a Rhédey-kiállítás fejleményeit, amely elsősorban a Rhédey-család történetét, legnevesebb személyiségeit mutatná be, kiemelt hangsúllyal az Erdőszentgyörggyel és az angol királyi házzal való kapcsolatára.Az eseményen emlékszobát avatnak Bodor Péter székely ezermester, Erdőszentgyörgy szülötte tiszteletére. Bodor Péter készítette a valamikor Marosvásárhely főterét díszítő, zenélő kutat, amelynek hasonmása ma is a Margit-szigeten található. Ennek makettjét készíttette el a Bodor Péter Művelődési Egyesület, amely az avatásra kerülő emlékszoba egyik látványossága lesz. Az emlékszoba a Rhédey-kastély földszintjén kap helyet, ezáltal gazdagítva a kastélyban látogatható kiállítások számát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?