Velük találkozhatunk a marosvásárhelyi könyvvásáron

Kemény István, Oravecz Imre és Tolnai Ottó is részt vesz a 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár irodalmi programjaiban, a színházban pedig Katona László, Mucsi Zoltán és Scherer Péter lép színpadra, Koltai Róbert pedig ősbemutatóval készül. A főbb programpontokat ismertették szerdán a szervezők.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában megszervezett vásár mottója idén: „Több, mint könyv”, derült ki a sajtótájékoztatón, amelyen Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke, Makkai Kinga, a vásár gyermek- és ifjúsági programjainak szervezője, illetve Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója is jelen volt.A november 15. és 18. között megszervezett rendezvényen színház és irodalom még szorosabb kapcsolatba lép: a 100 lejnél nagyobb értékben vásárlókat két színházjeggyel jutalmazzák.

A szemle első napjának kiemelt eseménye, a Centrál Színház Katona László, Mucsi Zoltán, Scherer Péter szereplésével színre vitt Nézőművészeti főiskola című előadása, melyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermének színpadterében 17 és 20 órától tekinthetnek meg az érdeklődők.

November 16-án 19 órától Versajándék Vásárhelynek címmel Erdős Virág, Fekete Vince, Kemény István, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Oravecz Imre, Tolnai Ottó áll színpadra Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője vezetésével. Közreműködnek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészei.November 17-én, szombaton délelőtt 11 órától az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a legkisebbeket várják a nemzeti színház nagytermébe, ahol Bíró Eszter és zenekara Állati zenés ABC című produkciójával várja a 3 és 8 év közötti gyerekeket.

Ugyancsak november 17-én kerül sor A mai magyar irodalom szépsége címmel a színház kistermében 17 órától Erdős Virág, Kemény István, Oravecz Imre, Tolnai Ottó beszélgetésére Csuhai István, az Élet és Irodalom folyóirat szerkesztőjének moderálásában.

Este 19 órakor pedig a nagyterembe Koltai Róbert KR75 című előadóestjének ősbemutatójára ülhet be a nagyérdemű. Az idén 75 éves Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező a kerek évfordulóra összeállított egyéni előadását a marosvásárhelyi közönség előtt mutatja be először.

Rekordszámú fiatal jelentkezett az irodalmi vetélkedőre

Az Olvasd el, és játssz velünk! vetélkedőre több mint 300 csapat, azaz közel 1000 gyerek jelentkezett. „Az, hogy évről évre egyre többen kapcsolódnak be játékunkba azt bizonyítja, hogy a mai fiatalok egy része szeret olvasni, szívesen olvas kortárs irodalmat, igényt tart az ilyen jellegű tevékenységekre, és mi örömmel vesszük tudomásul, hogy érdemes és szükséges mindezt tovább folytatni a következő években is” – értékelt Makkai Kinga, a vetélkedő és a gyerekprogramok szervezője.

A négy kategóriában meghirdetett játék különlegessége, hogy a döntőket követően a versenyzők találkozhatnak az olvasásra kijelölt kötetek szerzőivel is, Bódi Attilával, Berg Judittal, Szabó Róbert Csabával és Zágoni Balázzsal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?