Székelyföld inspirál: három megye fogott össze ennek bizonyítására

Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása mottóval szervezik meg a IX. Székelyföld Napokat október 12-21. között Hargita, Maros és Kovászna megyei önkormányzatai kulturális intézményeikkel közösen.

A változatos kulturális programkínálat mellett a szervezők célja a mentalitásváltás, az előítéletek lebontása, az etnikai és térségi identitás erősítése. A számos kisebb települést is behálózó rendezvénysorozat 2018-ban a kulturális örökség európai évéhez csatlakozott, közölték a szervezők.A Hargita megyei rendezvények közül kiemelkedő a VIII. Mária Út Konferencia Csíksomlyón, amely a vallási turizmusra, a zarándoklatra fekteti a hangsúlyt. Idén Csíkszeredában adják át a Székelyföld érdekében kimagasló tevékenységet folytatókat elismerő Orbán Balázs-díjat, ugyanitt műteremlátogató séta is lesz.

A Hagyományok Háza Hálózattal közösen szervezett Táncoló Székelyföld programjai mindhárom megyét átszövik. Nem maradnak el a gyerekprogramok sem, illetve Hargita megye jellegzetes, kiemelkedő programjai a szárhegyi és a szépvízi káposztavásárok.

Udvarhely lesz a helyszíne a 6. Digitális Székelyföld Konferenciának, amely az önkormányzati képviselők és a szakemberek találkozási helye.

A Maros megyei programok egyik kiemelt rendezvénye idén a szovátai Tökfesztivál, amelynek fő attrakciója a sütőtök, a sütőtökből készült ízletes falatok és a tökből faragott utcai díszek. A fesztivál három napja alatt számos gasztronómiai és szórakoztató program várja a látogatókat.

A Székelyföld Napok másik kiemelt rendezvénye az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek találkozója, amelynek idén Marosvásárhely ad otthont. A rendezvény keretében Erdély öt hivatásos táncegyüttese saját előadással fog fellépni.

Fontos részét képezi a Székelyföld Napoknak az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, amely a három megye kulturális értékcseréjén túl kezdi kinőni székelyföldi határait: mint írtuk, idén 58 országból közel 2300 alkotást küldtek be.

Az esemény részletes programja megtalálható a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?