A veszteségről kétféleképpen: megosztott fődíjat ítélt oda a Filmtettfeszt zsűrije

Ugyanarról a témáról, a veszteségről szól felemelő módon, de más stílusban a Filmtettfeszt versenyének két fődíjasa. Vasárnap délután a Sárga csikó-díjat és a kritikaíró verseny fődíját is átadták a kolozsvári Győzelem moziban.

A 4. Filmgaloppon versenyző nyolc erdélyi kisjátékfilm közül a legtöbb like-ot Incze Kata Small Talk című filmje kapta, így ezé az alkotásé lett a közönségdíj. Főszereplője, Sára egy virágüzletben dolgozik éjjeli váltásban. Kliensei visszatérő alakok, fura éjszakai figurák, környezete pedig kellemes magány, egészen addig, amíg meg nem jelenik egy fiú madárjelmezben, aki megtöri a rutint és mesélés helyett kérdezni kezd. Egy „régi magyar mondás szerint” csak az lehet sikeres filmrendező, aki mozgósítani is tud a filmje érdekében – a közönségdíj ezt is tükrözi, mondta a díjat átadó Zágoni Bálint, a Filmtettfeszt főszervezője.

A Filmgalopp fődíját Moldovai Katalin Ahogy eddig és Sztercey Szabolcs Benedek Your Face Without The Screen című alkotásainak ítélte oda a Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendezőből, Pápai Zsolt filmesztétából és Osváth Gábor producerből álló szakmai zsűri.

Az Ahogy eddig összes szereplője – középpontban az idős és nagyothalló Margittal és lányával, Judittal – egy reményt adó kegyes hazugság részese lesz. A Your Face Without The Screen című filmben pedig egy csoport meglátogat egy kiállítást, ahol látszólagos előadások formájában emberi életek vannak kiállítva.

Pápai Zsolt zsűritag szerint a Filmtettfeszt a világ egyik legbarátságosabb és leglélekemelőbb fesztiváljai közé tartozik, a nyolc versenyfilm közül pedig mindegyik értékes. A döntés ezzel együtt nem volt nagyon nehéz, a zsűri tagjai nem folytattak késhegyre menő vitákat, árulta el a filmesztéta.

A Filmtett 35 év alatti erdélyi fiataloknak meghirdetett kritikaíró versenyén a zsűri különdíjban részesítette Kecskés Tamás Hunort, a fődíjat pedig Farkas Boglárka kapta. Írásaik hamarosan olvashatóak lesznek a Filmtett.ro-n.

Sára Sándor kapta a Filmtettfeszt életműdíját

A Filmtettfeszt életműdíját, a Sárga Csikó díjat idén Sára Sándor filmrendező, operatőr kapta az indoklás szerint gazdag filmográfiája és különleges alkotói egyénisége mellett a Duna Televízó, a Duna Műhely, a Dunatáj Alapítvány és a Dunaversitas alapításában felvállalt szerepéért. Az alkotó idős kora miatt nem utazott Kolozsvárra, az elismerést Dr. Buglya Sándor, a Sapientia EMTE tanára vette át a nevében.

A díj mellé járó csikó-trófeát a nagyváradi Jankó Szép Noémi tervezte, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által támogatott szobrocskához 1 millió forintos pénzjutalom társul az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásából.

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az elismerést évente adják át egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával jelentős mértékben hozzájárul az erdélyi filmesek pályájának alakulásához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?