Újranyílik a kolozsvári Művész-mozi a galériák éjszakáján

Kolozsváron 13 kortárs művészeti tér tart nyitva pénteken a szokásosnál hosszabb ideig, az éjszakába nyúlóan. Ezek között új, illetve felújított tér is van: a 2012 óta zárva tartó Egyetem utcai Művész-mozi a felújítási munkálatok után először nyílik meg a nagyközönség előtt.

A független közösségi, filmes és kulturális térként újranyitó intézményben péntek este kiállítások, performanszok és kötetlen beszélgetés várja a látogatókat. Hét órakor film és mozi ihlette illusztrációk kiállítására várnak a szervezők, este nyolckor pedig audiovizuális performansz keretében vetít a mozi homlokzatára, illetve írásvetítővel a mozi előterében Andrei Mărginean + Văzduh (Adi Tudoran). A performansz során különféle régi filmek jelenetei kollázsként elevenednek meg filmzenék ritmusára. George Roșu installációval készül, amelyben egy állva olvasandó filmforgatókönyv lesz látható.

Csíkszeredában az Új Krietion galériában érhet az éjfél

Este héttől éjfélig tart nyitva pénteken Predrag Popara kiállítása a csíkszeredai Új Kriterion galériában.

A művész 1973-ban született a boszniai Trebinjében, belgrádi tanulmányok után jelenleg a szerb főváros és Bukarest közt osztja meg idejét. A festészet valamennyi klasszikus technikájában járatos, ezeket azonban szokatlan anyagok alkalmazásával és alternatív felhasználási módokkal egészít kii és írja néha felül. A folyamatosan kísérletező alkotót a kollektív én történelmi-társadalmi-vallási kapcsolódási pontjai és egzisztenciális kérdései foglalkoztatják, derül ki a kiállítás leírásából.

Vacsorázzunk művészetet Sepsiszentgyörgyön

Szintén csatlakozott a Galériák Fehér Éjszakájához a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér a Daniel Spoerri: Megemészteni a múltat ‒ Eat Art és objektművészet című kiállításával, amely pénteken éjfélig tart nyitva.A kiállítás az Eat Artra és a romániai származású Daniel Spoerri objektművészetében testet öltő kulturális archeológiára fókuszál. Daniel Spoerri (1930) művészi karrierjét balett-táncosként kezdte, majd a színház és az irodalom világában próbált szerencsét. Mégis képzőművészként, az Eat Art irányzat megalapítójaként vált világhírűvé, amikor harminc évesen megalkotta az első csapdaképeket: piszkos edények, üres üvegek, hamutartó és cigarettacsikkek asztalra, székre vagy másfajta alátétre rögzített, jellemzően étkezés utáni maradványegyütteseit, melyek köznapi, vízszintes helyzetükből függőlegesbe fordítva, képként lógnak a falon.

Öt helyszín csatlakozott Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen a B5 Stúdióban korábbi videoművészeti alkotásokat lehet szemlézni este nyolc és éjjel két óra között, a K’Arte galériában este hétkor nyílik és szintén éjjel kettőig látogatható a Human Collection című kiállítás,  amely a mindennapokból ismerős karaktereket állítja a hősöknek kijáró középpontba Fekete Zsolt Lovacska, Ferencz S. Apor, Lakatos Gabriella, László István és Cătălina Nistor munkáin keresztül. Látogathatóak lesznek péntek este a Bernády Ház, a Képzőművészek Egyesületéhez tartozó galéria friss kiállításai és a Maros Megyei Múzeum Kultúrpalotában berendezett állandó kiállításai is.

Tizenkét romániai helyszínen szervezik meg pénteken a Galériák Fehér Éjszakája című rendezvényt, amelyhez városonként több helyi kulturális intézmény is csatlakozott. Aradon, Brassóban, Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Nagyszebenben, Temesváron,  Craiován, Iași-ban, Petrilán és Reșițán is lesznek események, ezekre a gyűjtőoldalon lehet rákeresni.

Kapcsolódók

Kimaradt?