Nyílt nap Kolozsváron a Színház Világnapján

Színes programkínálattal ünnepli március 27-ét, a színházi világnapot a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A tavalyi siker után az intézmény épületében újra megszervezik a Nyílt napot, amelynek keretében az Atelier 200 színházi workshop részeként két napra a civilek veszik birtokukba a színpadot. Előadásvetítés-sorozat lesz a Café Színház terében, a gyerekeknek játék-délelőttöt tartanak, az érdeklődőket idegenvezetésre hívják a kulisszák mögé, a sajtósok pedig a színészekkel mérkőzhetnek meg egy kosármeccsen.

Megtartják a Griff, a Dámvad és a Varjú című dokumentumfilm-sorozat ősbemutatóját, és a film alkotóival lehet beszélgetni a vetítést követően. A VIA étteremben színházi vacsorát szolgálnak fel. A Színházi Világnap idei üzenetét a színészek Loose Neckties Society néven fellépő zenekarától (a korábbi 2AM-től) hallhatják, akik a nyílt nap estéjén koncertezni fognak.

Mit főznek (ki) a színészek?

Az ünnepi események sora már egy nappal a Színházi Világnapot megelőző estén elkezdődik: március 26-án este 7 órától különleges színházi vacsorán vehetnek részt az érdeklődők a VIA étteremben. Az étterem séfje, Náday Egon felügyeletével társulatunk tagjai készítik el és szolgálják fel a vacsorát: bemutatják a négy fogást és a négy bort, amelyet négy falatnyi irodalom kísér. Az eseményen való részvételre előzetes jelentkezés szükséges, részletek a honlapon: www.huntheater.ro).

Egész napos rendezvénysorozat gyermeknek, felnőttnek

Március 27-én 11 órától késő estig számos, ingyenes programmal várják a közönséget. A büfében egész nap nyitva tart a Café Színház, ahol a Kolozsvári Állami Magyar Színház régebbi előadásainak felvételeit vetítik, az előcsarnokban pedig könyvvásár zajlik majd.gyorgyjakab mindenke

A Stúdióterem a gyerekeké. Játék-délelőttöt szerveznek Kali Andrea, Kántor Melinda és Varga Csilla vezetésével, Györgyjakab Enikő pedig bemutatja Mindenke és a varázsdoboz című előadását.

Egy napra „fellibben a vasfüggöny"

Nem marad el a színházi idegenvezetés sem: délután az érdeklődők a társulat tagjainak vezetésével ismerkedhetnek meg az épülettel, és bepillanthatnak azok mögé az ajtók mögé is, amelyek az év többi napján zárva maradnak a közönség előtt. A gyerekprogramra és az idegenvezetésre előzetes jelentkezés szükséges (a jelentkezési információk megtalálhatók a színház honlapján: www.huntheater.ro).csilluka-biroistvan

kecske biroistvan

A színészek csapata a sajtósok csapatával mérkőzik meg a Iuliu Haţieganu (Babeș) sportparkban zajló kosármérkőzésen. Mindkét csapatban egy-egy ismert veterán játékos játszik majd, a közönséget pedig szurkolni várják a lelátókra.

Film és zene, színházi emberekkel

Erdélyben először, ősbemutatóként láthatja majd a közönség A Griff, a Dámvad és a Varjú című, Oláh Kata rendezte dokumentumfilm-sorozatot, amelyben Balla Szabolcs és Bogdán Zsolt is szerepel. A filmek három erdélyi polihisztor: Bánffy Miklós, Kemény János és Kós Károly életét mutatják be, a vetítést az alkotókkal való beszélgetés követi.szineszzenekar

A nyílt napot a Loose Neckties Society, azaz a színészek zenekarának koncertje zárja, ahol egyedi tolmácsolásban hangzik majd el a Színházi Világnap hagyományos üzenete.

Ugyanezen a héten tűzték műsorra a Kenyérzseb (március 26-án 20 órától), valamint a Születésnap (március 30-án 20 órától) című előadásokat, az UNITER Művészek a művészekért című kampányának részeként. Az előadások előtt elhangzik majd Dario Fo és Ion Caramitru világnapi üzenete.kenyerzseb

Március 28-án és 29-én az Atelier 200 elnevezésű színházi műhely zajlik a Kolozsvári Állami Magyar Színházban: kétszáz vállalkozó kedvű jelentkező Albu István, Andreea Iacob, Molnár Levente és Sinkó Ferenc vezetésével kipróbálhatja, milyen színésznek lenni.

Program

2013. március 26.

19 óra, VIA étterem (Inocenţiu Micu Klein u. 6 sz.): színházi vacsora - főznek és felszolgálnak a társulat tagjai

Előzetes jelentkezés szükséges: VIA étterem, telefon: +40 264 593 220 vagy +40 733 060 666, e-mail:contact@viarestaurant.ro. Részvételi díj: személyenként 110 lej – a helyek száma korlátozott.

2013. március 27.

11-20 óra, büfé: Café Színház – előadásvetítés (15 perces szünetekkel)

11.00 - Kao Hszing-csien: A buszmegálló, rendező: Tompa Gábor

13.00 – A. P. Csehov: Cseresznyéskert, rendező: Vlad Mugur

15.30 – Rabelais nyomán: Pantagruel sógornője, rendező: Silviu Purcărete

17.10 – Visky András: A tanítványok, rendező: Tompa Gábor

18.40 – Georg Büchner: Woyzeck, rendező: Mihai Măniuţiu

előcsarnok: könyvvásár (Koinónia, Alutus, Cărtureşti)

11-15 óra, Stúdióterem: gyerekprogram

Györgyjakab Enikő Mindenke és a varázsdoboz című egyéni műsora (előzetes jelentkezés szükséges a marketing@huntheater.ro e-mail címen vagy a 0264-439204 telefonszámon, hétköznap 9.00 és 16.00 óra között – jelentkezési határidő: március 24.)

13-16.30 óra, a színház épülete: idegenvezetés a színház épületében (a csoportok 30 percenként indulnak a nagyterem főbejáratától, előzetes jelentkezés szükséges online vagy a 0264-439204 telefonszámon, hétköznap 9.00 és 16.00 óra között – jelentkezési határidő: március 24.)

18 óra, Iuliu Haţieganu (Babeş) sportpark: kosárlabda-mérkőzés – a társulat csapata játszik a sajtósok csapata ellen

18 óra, Stúdióterem: filmvetítés - A Griff, a Dámvad és a Varjú, rendező: Oláh Kata – a vetítést beszélgetés követi az alkotókkal

21 óra, a színház épülete: Loose Neckties Society koncert, a világnapi üzenet tolmácsolása

A részvétel a nyílt nap valamennyi rendezvényén ingyenes, a színházi vacsora kivételével.  

Kimaradt?