A 4S Street nyerte a 6. Siculus fesztivál nagydíját

A Székelyudvarhelyen megszervezett 6. Siculus fesztivál nagydíját a gyergyószentmiklósi 4S Street 5 tagú fiúcsapata nyerte el.

A szombat esti díjátadást megelőzően Boros Zoltán, a Román Televízió Magyar adásának volt zenei szerkesztője, a zsűri tiszteletbeli elnöke méltatta a rendezvényt. Mint fogalmazott, jelen volt az első Siculus Táncdalfesztivál elindulásakor, és öröm számára, hogy itt lehet Székelyudvarhelyen, amikor sikerült újjáéleszteni ezt a nagyszerű rendezvényt. "Erdélyben kiváló zenekarok vannak, és a Siculus fesztivál egy ugródeszka lehet a számukra. Az idei 6. Siculus Fesztivál bebizonyította, hogy szükség van az ilyen jellegű rendezvényekre, és azt is, hogy Erdélyben magyarul énekelni jó" – tette hozzá.

A 6. Siculus Fesztiválra eredetileg 11 fellépő nevezett be, a megmérettetésen azonban 5 együttes és egy szólógitáros vett részt. A díjazás több kategóriára kiterjedt, és a díjazottak jelentős nyereményekkel térhettek haza.

Dicséretben részesült a StoneCrops marosvásárhelyi együttes, akik csak pár hónapja zenélnek egy csapatban – őket a legrövidebb idő alatt a legtermékenyebb zenekarnak nevezte a zsűri. A nyeremény egy 1000 lejes vásárlási utalvány, a Communitas Alapítvány és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács felajánlásából, amit hangszer és technikai eszközök beszerzésére fordíthat az együttes. A díj átadását követően Imre Gábor, az UIET elnöke elmondta, hogy most már bizonyítottan is "van helye és jövője a Siculus Fesztiválnak. Szükség van Erdélyben, egy ilyen jellegű alternatív zenés rendezvényre."

A Legjobb hangszer kategóriában Luppinger Attila szólógitárosnak ítélte a zsűri a díjat. Luppinger a Román Televizíó Magyar adása szerkesztőségének felajánlásából egy zenei felvétel és videóklip elkészítésének lehetőségével élhet.

Balázs Imre József, a Korunk folyóirat volt főszerkesztője adta át a Legjobb dalszöveg kategória nyereményt. Ebben a kategóriában a gyergyószentmiklósi Teddy Queen zenekar teljesített a legkiemelkedőbben, a Zűrzavar című dallal. A Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatal részéről meghívást kaptak egy fellépésre a 2019-es évi városnapokra.

Orbán Árpád alpolgármester szavai szerint a 6. Siculus Fesztivál sikertörténet és reméli, hogy a következő években is sikertörténetként lehet majd emlegetni. A Teddy Queen a Román Televízió Magyar adás szerkesztősége részéről egy zenei felvétel és egy videóklip elkészítésére is lehetőséget kapott. Mindemellett egy 1000 lejes vásárlási utalványt is hazavihettek, amelyet hangszerekre és technikai felszerelés beszerzésére fordíthatnak.

A KentauRock szászrégeni együttes két kategóriában nyert: a Legjobb szerzemény és a Legjobb énekes, Jánosi Tamás lett. Így az együttes meghívást kapott a 2019-es Székelyudvarhelyi Városnapokon való fellépésre. Az 1000 lejes utalvány amellett, amit hangszerre vagy technikai felszerelésre fordíthat, egy zenei felvételre és videóklip forgatására is lehetőséget kapott az együttes.

Az esemény főszervezője, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont egy 2000 lejes vásárlási utalványt adott át a gyergyószentmiklósi 4S Street együttes tagjainak. A 4S Street a 6. Siculus Fesztivál győztese, emellett felléphet majd a 2019-es Kolozsvári Magyar Napokon és egy zenei felvételben és videóklip elkészítésben részesül a Román Televízió Magyar adásának felajánlásából.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont részéről Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, "főtámogatóként Hargita Megye Tanácsa az idei évet az Ifjúság évének dedikálta és támogatta mindazokat a törekvéseket és kezdeményezéseket, amelyek ilyen sikeres rendezvényt könyvelhetnek el".

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a fiatalokat már a tervezés időszakában minél több ilyen jellegű szervezésbe be kell vonni, mert így szerezhetnek tapasztalatokat és tanulhatnak hibáikból. "Jövőben, ugyanekkor, ugyanitt" - fűzte hozzá, és kiemelte, hogy a jövő évi költségvetést megfelelő tételben "erre a rendezvényre alakítjuk és nem kell várni majd a kormánytól a költségvetés kiegészítésre."

Antal Lóránt szenátor hangsúlyozta, hogy 28 év után Székelyudvarhelyen van egy merész csapat, amely felvállalta a Siculus Fesztivál megszervezését. Ők megtették azt a lépést, és felvállalták ezt az eseményt. Itt egy új lehetőség, ahol fiatal tehetségek bemutatták zenei tudásukat és „nem egy DJ-pult mögül tették azt”. Hargita megye szenátora kijelentette, hogy még több anyagi keretet és támogatást fognak biztosítani azok számára, akik ezt a zenei, kulturális rendezvényt felvállalták és sikeresen megszervezték.

A rendezvény záróakkordjaként az est házigazdája, Szécsi Zsolt szavai szerint egy ilyen rendezvény rávilágít arra, hogy fontos felismerni a jövő lehetőségeit. „Sokan közülünk külföldön vannak és maradtunk mi, azok, akik itthon vagyunk. Mi vagyunk azok, akik küzdünk a megmaradásért. A probléma nem abban rejlik, hogy hangosak az utcán a fiatalok. A probléma akkor van, ha már nem lesznek fiatalok és csend lesz a város utcáin” - mondta. Ezt követően köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a szervezésben és önzetlenül hozzájárultak a 6. Siculus Fesztivál sikeres megszervezéséhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?