Animációkészítés vagy akár ruhatervezés is tanulható idéntől a Népiskolában

Megkezdődött a beiratkozás a Hargita Megyei Művészeti Népiskolában az idei tanévre. A 40 éve működő tanintézményben jelenleg öt művészeti szakágazatban folyik gyakorlati és elméleti oktatás a művelődési minisztérium által jóváhagyott tanterv alapján: a diákok zene-, tánc-, képző-, nép- és iparművészetet tanulhatnak a csíkszeredai központban, illetve a megye egyéb településein is.

Az iskola vezetősége szerint az elmúlt években a hangszeres szakok voltak a népszerűbbek, amelyeket nagy arányban diákok látogattak. Az intézmény idéntől új szakok bevezetésével gazdagítja a kínálatot: az iparművészeti besorolást kapott szakok, mint a ruhatervezés, alkalmazott grafika, izgalmasan hangozhat a dizájn vagy filmes pályára készülő vagy felsőoktatásba felvételiző diákoknak, de akár azoknak a szabadúszó felnőtteknek is, akik ezen a pályán szeretnének próbálkozni.

A zenei képzések mellett az iskola oktatási palettáján táncoktatás, festészet, fotográfia is szerepel, de nem maradnak el a népi mesterségek sem, mint faművesség, bútorfestés, népi kézimunka. A felkínált 24 szak között bárki megtalálhatja a kedvére valót, akár mesterséget akar tanulni vagy csak az önkifejezés módját keresi.

Miért érdemes ide járni? Az egyéni hangszeres oktatás, az olcsó tandíj (csoportos órák esetében egy kávé ára), a rugalmasan alakítható órarend, a kreatív szakok széles választék és a színvonalas oktatás teszik leginkább vonzóvá a Népiskolát – írják a szervezők közleményükben.

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola az egyedüli tanintézmény a megyében, ahol gyerekek és felnőttek, kezdők és haladók különféle művészeti ágakban próbálhatják ki magukat, és mélyülhetnek el rugalmas időbeosztással, a tanügyi rendszer keretein kívül. Az intézmény Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működik. A tavalyi tanévben 820 diákot tartott nyilván az iskola az egész megyében, a 21 művészeti szakon összesen 50 szaktanár oktat, a megye 19 településén működnek kihelyezett szakok.

Kapcsolódók

Kimaradt?