„Túlkínálat” a Filmszeredán – egy hét múlva kezdődik a Székelyföldi Mozgókép Fesztivál

Az utóbbi másfél év magyar és román filmiparának remekeit, fesztiválsikernek, sőt Oscar-jelölésnek vagy éppen győzelemnek örvendő nemzetközi alkotásokat, valamint a 80 éves Szabó István négy markáns filmjét hozza Csíkszeredába a szeptember 11-én kezdődő Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál. A második alkalommal megrendezett vetítéssorozaton 34 filmet tekinthet meg a közönség.

Tavalyi sikerein felbuzdulva idén közel kéthetes lesz a jövő kedden kezdődő csíkszeredai filmfesztivál. Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint „túlkínálatra” készülhet a mozikedvelő közönség, ugyanis 34, a magyar, a román és a nemzetközi filmgyártás utóbbi másfél évének reprezentatív termését láthatjuk Hargita megye székhelyén.„Idén –1. napunk is lesz, és már rögtön a nyitónapon találkozhatunk két film – a Szeretföld és az Out – rendezőjével, Buvári Tamással, illetve Kristóf Györggyel. A közönségtalálkozókat illetően több más rendezővel, színésszel folyamatosan kapcsolatban állunk annak érdekében, hogy közönségtalálkozón is köszönthessük, és amint biztossá válik az ittlétük, több más meglepetéshez hasonlóan az esemény Facebook-oldalán tájékoztatjuk az érdeklődőket” – közölte Ráduly Róbert Kálmán polgármester keddi sajtótájékoztatóján.Az elöljáró és Prigye Kinga fesztiváligazgató kiemelte: az Out című magyar filmet nagy valószínűséggel a környéken csak itt vetítik, az Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari című Radu Jude-filmet pedig az országos premier előtt láthatja a csíkszeredai közönség.

A nemzetközi és a román filmeket magyar felirattal, a magyar filmeket pedig román felirattal vetítik. Kivételt képez a Szabó István 80 éves születésnapja alkalmából az Oscar-díjas magyar rendező előtt tisztelgő filmösszeállítás: a Bizalom című mozit, a Mephistót, a Redl ezredest és a Hanussent digitálisan felújított, de felirat nélküli változatban tekinthetik meg.

A filmek vetítési jogai mintegy 60 ezer lejbe kerülnek – mondta el a polgármester.

A Majláth Gusztáv Károly téri fesztiváludvar a filmek mellett a tavalyihoz képest ugyan visszafogottabb mennyiségben, de kiegészítő programokat is kínál, ezekről is később közölnek bővebb információt.

Az első hét programja már elérhető a Filmszereda Facebook-oldalán, jegyek is válthatók a filmekre a www.bilete.ro oldalon. A második hét programja várhatóan a keddi nap folyamán, szeptember 4-én szintén elérhető lesz. Offline jegyvásárlásra a Csíki Mozi jegypénztárában lesz lehetőség szeptember 10-től kezdődően, hétköznapokon 14 és 21.30 óra között. Az este vetített filmekre a jegy ára egységesen 20 lej, a délutániakra pedig a teljes értékű jegy 15 lejbe kerül, míg a kedvezményesekért – 26 évnél fiatalabb diákok, 60 évnél idősebb nyugdíjasok, illetve mozgássérültek esetében – 12 lejt kell fizetni. A rajzfilmekre a gyermekjegy 7 lej, a felnőttek belépője pedig 10 lej.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?