Marga miatt nem mennek Pleşuék a Párizsi Könyvszalonra

Nem vesz részt több jeles román értelmiségi az idei Párizsi Könyvszalonon, Európa egyik legrangosabb könyvkiállításán és -vásárán, amelynek idén Románia a díszvendége.

Andrei Pleşu filozófus, Gabriel Liiceanu filozófus, Mircea Cărtărescu író és Neagu Djuvara történész így tiltakozik az Andrei Marga vezette Román Kulturális Intézetben (ICR) tapasztalt kultúrpolitikai irányváltás miatt.

A Párizsi Könyvszalon szervezői 27 romániai személyiséget hívtak meg az idei rendezvényre, köztük Pleşut, Liiceanut és Cărtărescut. A meghívottak részvételi költségeit fele részben a házigazdák, fele részben az ICR állja. Pleşuék azonban hallani sem akarnak arról, hogy nevüket az intézettel összefüggésben emlegessék. „Erkölcstelennek tartom, hogy egy iránytvesztett intézmény programjában szerepeljek” – érvelt az Angyalok szerzője a HotNewsnak.plesuek

Romániából nem csak a francia szervezők meghívottai vesznek részt a rendezvényen. Az ICR és a művelődési minisztérium is összeállított egy-egy listát azokról a hazai személyiségekről, akik az országot nűképviselnék a könyvszalonon. A listákon a jelenlegi hatalomhoz közel álló értelmiségiek szerepelnek, többek között Augustin Buzura, Nicolae Breban, Stelian Tănase, Adrian Cioroianu, Cristian Pârvulescu, Mircea Dinescu, ám felbukkan Neagu Djuvara neve is. „Semmi közöm azokhoz az urakhoz, akik most az ICR-t vezetik, így jobban tennék, ha békén hagynának” – mondta idős történész a HotNewsnak.

Andrei Marga a neves távolmaradókról a Realitea TV-nek azt nyilatkozta: jogukban áll meghozni ezt a döntést. „Volt akire egészségi állapotára hivatkozott, volt aki nem indokolta meg a távolmaradását, és ez nem is a kötelessége” – jelentette ki az ICR igazgatója.

A Párizsi Könyvszalont március 22-én nyitja meg Francois Hollande francia államfő. A rendezvényen részt vesz Victor Ponta román kormányfő is.

Kimaradt?