Gáspárik Attila bántónak tartja Székely Csaba magatartását

„Amióta én igazgató vagyok, Székely Csabának öt bemutatója volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Lett volna egy hatodik is, de a rendezését Sebestyén Aba rendező elutasította” – jelentette ki a Maszolnak Gáspárik Attila intézményvezető a drámaírónak azt a bejelentését kommentálva, hogy szakít a marosvásárhelyi színházakkal.

Székely Csaba pénteken egy keserű hangú Facebook-bejegyzésben nehezményezte, hogy valamennyi nagyobb játszóhelyű marosvásárhelyi színház elzárkózott a Vitéz Mihály  című darabjának a bemutatásától. Közölte: szakít Marosvásárhellyel, mert az elmúlt tíz évben végig próbált a helyi közösség számára fontos darabot írni, de egyetlen drámaírói vagy dramaturgi munkát sem kapott a városban, bemutatóit általában „egy harcias rendező” kitartásának köszönhette.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgató, Gáspárik Attila bántónak tartja Székely Csaba bejegyzését. A Maszolnak adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a drámaírónak jelenleg három darabját játsszák a marosvásárhelyi magánszínházakban. Ezeknek a társulatoknak a tagjai egyébként mind a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház alkalmazottai. „Ez felveti a tisztességtelen verseny problémáját is, de egye fene” – jegyezte meg.

Gáspárik közölte azt is: igazgatói mandátuma alatt Székely Csabának öt bemutatója volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, a legtöbbet játszott szerző az intézményben. „Eredetileg hat bemutatója lett volna, de Sebestyén Aba visszautasította a színháznak azt a felkérését, hogy a Bányavíz című darab rendezését vállalja el” – mondta az igazgató.

Az intézményvezető leszögezte azt is, hogy a drámaíró eddig egyetlen darabbal sem kereste meg az általa vezetett intézményt. Ugyanakkor az elmúlt években egyetlen rendező sem jelezte a nemzeti színháznak, hogy egy Székely Csaba által írt darabot szeretne rendezni.

Kérdésünkre Gáspárik elmondta: a repertoárt a rendezők által kiválasztott darabok alapján alakítják ki. A rendezők a színház művészeti igazgatójával egyeztetve, a társulatra építve választják ki a darabokat. „Mi soha nem keresünk meg szerzőt, mert ilyen a színházi rendszerünk. Csakhogy ezt Székely Csaba nem érti” – magyarázta az igazgató.

Megjegyezte: Kincses Elemérnek két drámakötete jelent meg az elmúlt években, mégsem játszották egyik darabját sem. „Pedig marosvásárhelyi, a színház igazgatója is volt, és kereken hetven évet töltött” – fűzte hozzá.

Közölte azt is, hogy a Vitéz Mihály bemutatásával kapcsolatban nem érkezett a nemzeti színházhoz semmilyen megkeresés. „Amúgy meggyűlne a bajunk a Számvevőszékkel, ha egy magánszínháznak kiadnám a termünket” – fogalmazott az igazgató.

Kérdésünkre, hogy miért nem ajánlott fel a színház egy dramaturgi állást Székely Csabának, Gáspárik közölte: azért nem, mert nincs ilyen állás az intézményben. „Ez egy liberális szakma. A rendező hozza magával a dramaturgot” – magyarázta.

Kapcsolódók

Kimaradt?