FRISSÍTVE - A Vitéz Mihály lehet Székely Csaba utolsó marosvásárhelyi munkája

A legismertebb román nemzeti hősről, Mihai Viteazulról írt drámát a népszerű Bánya-trilógia szerzője, Székely Csaba. A marosvásárhelyi 3G Színház Románia fennállásának 100 éves évfordulója alkalmából műsorra tűzte a darabot. FRISSÍTÉS: Székely Csaba szakít a marosvásárhelyi színházakkal​.

A dráma Vitéz Mihály címmel a szombathelyi Weöres Sándor Színház pályázatára íródott és 2015-ben elnyerte a magyarországi színikritikusok legjobb magyar drámának járó díját, az előadás pedig a legjobb jelmez díját.

Marosvásárhelyen szeptember 7-én lesz az előbemutató az András Lóránt Társulat termében, október 5-én és 7-én pedig a bemutatók, ezek helyszíne még kérdéses. A román, magyar és német nyelven játszott, magyar és román nyelven feliratozott előadást Ándi Gherghe rendezte, a díszletet Bogdan Spătaru tervezte, a zeneszerző Kovács Károly, a videós Andrei Gereb. Játsszák: Sebastian Marina, Alexandru Franceanu, George Bîrsan, Laura Mihalache, Raisa Ané, Stefan Roman, Cristi Bojan, Szabó János Szilárd, Narcis Zamfir, Kovács Károly és Benedek Botond.A 17. századi erdélyi történet címszereplője a karizmatikus Mihály vajda, aki egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, majd elfoglalja Erdély trónját.

„Az a folyamat érdekelt, hogyan válik egy ismeretlen kereskedő akkora manipulátorrá, hogy könnyedén egymás ellen fordít két népet, ez ma is nagyon aktuális. Felfedeztem Mihályban a kalandvággyal megáldott karrieristát, akiben jól megfér egymás mellett a tisztesség és álnokság; akinek az élet egyszerre mulatság és taktika; aki ritkán mond igazat, a hazugságait viszont komolyan gondolja; aki attól fogva, hogy ráérez a hatalom ízére, megállíthatatlanul tör előre. Egyszóval megláttam benne a mai politikust" – írta korábban a darabról Székely Csaba.

Ándi Gherghe, a független 3G Színház alapítója rendezte az erdélyi melegekről szóló Öröm és boldogság című előadást is, szintén Székely Csaba szövegéből. Az előadás kapcsán készült interjúnk itt olvasható.

FRISSÍTÉS: Székely szakít a marosvásárhelyi színházakkal

A Vitéz Mihály román nyelvű ősbemutatója után egy ideig biztosan nem dolgozik marosvásárhelyi színházakkal Székely Csaba, derül ki péntek reggeli Facebook-bejegyzéséből. Mint írja, Ándi Gherghe rendező több nagyobb játszóhellyel rendelkező intézményt is megkeresett a Vitéz Mihály bemutatója kapcsán, közülük csak egy nem zárkózott el az előadástól, az viszont foglalt volt a kérdéses időszakban.

„Pedig ez egy igazi közösségépítő előadás, amely elsősorban – tulajdonképpen: kizárólag – a város és a helyi közösségek számára nyereség: vidám történelemlecke, három nyelven szólalnak meg benne, jó alkalom arra, hogy szórakozva tanuljunk egymás és a saját hibáinkból” – fogalmaz a drámaíró.

Bár tíz éves drámaírói munkássága alatt végig próbált a helyi közösség számára fontos darabot írni, egyetlen drámaírói vagy dramaturgi munkát sem kapott a városban, bemutatóit általában „egy harcias rendező” kitartásának köszönhette, akik nélkül „ma egy teljesen ismeretlen, egyszer sem játszott figura” lenne a saját városában. „Úgyhogy most megvalósul a Vitéz Mihály bemutatója, és innentől kezdve nekem már nincs sok dolgom Marosvásárhelyen” – szögezi le Székely Csaba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?