2019-ben jubilál a Kolozsvári Magyar Napok, bejelentették az időpontot

Több mint 250 000-en vettek részt az augusztus 19-26. között megszervezett 9. Kolozsvári Magyar Napokon (KMN), jelentették be a szervezők, akik a 2019-es jubileumi kiadás időpontját is bejelentették.

A közlemény szerint rekordot döntött a rendezvény a 630 különböző programmal. A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület, a 110 fős szervezőcsapat és a 140 önkéntes mellett 165 partnerszervezet működött közre a fesztivál sikere érdekében, s ennek köszönhetően közel 60 programhelyszínen várták a több mint egy hetes kulturális kavalkád résztvevőit. Jövőre augusztus 18-25. között szervezik meg a KMN tizedik kiadását.Az augusztus 26-án véget ért 9. KMN-en a legnagyobb látogatottságnak Rúzsa Magdi (interjúnk itt) és Demjén Ferenc koncertje örvendett, egyenként 30 000 érdeklődővel, a vasárnapi zárógálára pedig, ahol a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel – a rossz idő ellenére is – több mint 20 000-en voltak kíváncsiak.Az először megszervezett KMN-Donaton Futóversenyre közel 400-an jelentkeztek, akik nagyrészt teljesítették is a három előre kijelölt táv valamelyikét. A felújítás miatt bezárt Szent Mihály-templom tornyát a fesztivál első két napján, amikor megnyitották, 855-en keresték fel.A szervezők támogatói karszalagot vezettek be a kilencedik KMN-re, ennek megvásárlásával a rendezvényt lehetett segíteni. Az adományozóktól 24 199 lej gyűlt össze, melyet a szervezők ezúton is köszönnek. A 9. Kolozsvári Magyar Napok az online térben is tömegeket szólított meg: a rendezvény közösségi oldalán található tartalmak 313 000 személyt értek el, akik 284 000 esetben reagáltak a megosztottakra, a KMN honlapját pedig 52 000 felhasználó kereste fel.

Két történelmi évforduló, két kiemelt programhelyszín

Idén két fontos történelmi eseményről is megemlékeztek a 9. Kolozsvári Magyar Napok szervezői, melyek hangsúlyosan visszaköszöntek a programkínálatban is: Mátyás király születésének 575-ik évfordulóját ünnepelték – csatlakozva a Kárpát-medence-szintű Mátyás király-emlékévhez –, valamint a vallásszabadság tordai kihirdetésének 450-ik évfordulóját.

Mindezek szellemében a Bánffy-palota udvara Mátyás király uralkodói címereibe öltözött – a programkínálatban is közel 50 esemény foglalkozott az igazságos király személyével és uralkodása időszakával, valamint négy kiállítást is megnyitottak e téma kapcsán –, s a Bánffy-udvar – koncerttér és magyar kézműves sörudvar napközbeni tevékenységeknek, esti koncerteknek és afterpartyknak is helyt adott. A gyermekfoglalkozások többek között Mátyás király „táborában” zajlottak, NAGYKÉP itt

Ugyancsak a rendezvény kiemelt helyszínének számított a nemrégiben felújított, impozáns Vallásszabadság Háza, melyet vezetett séták során fedezhettek fel a látogatók (NAGYKÉP itt), s mely számos közéleti- és kulturális előadásnak is helyet biztosított.

Tovább íródnak a Mátyás-mesék

Gergely Balázs, a rendezvény főszervezője, a zárógálán elmondta: köszönet illeti mindazokat, akik az egy hét során ellátogattak a 9. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeire. „Ugyanígy köszönettel tartozunk a támogatóinknak, partnereinknek és önkénteseinknek, akik lehetővé tették, hogy gördülékenyen és problémamentesen ünnepelhessünk” – mondta a főszervező.

„Immár kilencedik alkalommal töltöttük meg Kolozsvár Főterét, megtanultunk szabadon ünnepelni és örülni egymásnak. Ha valaminek, ennek biztos örvendene mesebeli királyunk is. Immár bizonyosság: a Mátyás-mesék tovább íródnak, mi pedig nemcsak itthon vagyunk, hanem itthon is érezzük magunkat, s házigazdaként bízunk benne, hogy programkavalkádunk minden résztvevője jól érezte magát a bő egy hét során. Köszönöm, hogy együtt lehettünk, s büszke vagyok arra, hogy kolozsvári lehetek” – mondta Gergely.

Kapcsolódók

Kimaradt?