Fotóverseny: készíts szelfit kedvenc Maros megyei műemlékeddel!

A Maros Megyei Tanács, a Maros Megyei Múzeum és a Visit Mures Egyesület  fotóversenyt hirdetett a Kulturális Örökség Európai Napja alkalmából. A versenyen, életkortól függetlenül, bárki részt vehet, aki szeret fényképezni és az általa készített fényképpel szeretné másoknak is megmutatni Maros megye tárgyi és szellemi kulturális örökségét.

Maros megyében több mint 1000 műemlék van, amelyek szerepelnek a Kulturális Minisztérium által kiadott, Románia történelmi műemlékeinek listáján. Maros megyében található a legtöbb kastély Románia-szerte, ezek közül kettő, a segesvári és a szászkézdi vár az UNESCO Világörökség részét képezi. "Ilyen gazdag örökség tulajdonosaiként úgy véljük, fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a kulturális örökségvédelem és múltunk megismerésének fontosságára" – olvasható a szervezők felhívásában.

A Sharing Heritage verseny témája: „Maros megye kulturális öröksége”, és két kategóriában lehet pályázni: „Szelfi egy műemlékkel”, és „Maros megye tárgyi és szellemi kulturális öröksége”.

1. A „Szelfi egy műemlékkel” kategóriában a pályázónak  egy szelfi típusú fényképet kell készítenie Maros megye egyik, nemzeti örökség részét képező műemlék épületével. Például: kastélyok, várak, tornyok, templomok,  emlék házak, múzeumok, paloták. A fotót úgy kell elkészíteni, hogy az épület felismerhető, azonosítható legyen.

2. A „Maros megye szellemi és tárgyi kulturális öröksége” kategóriában a fotók bármilyen részt kiemelhetnek, ami Maros megye szellemi és tárgyi örökségéhez tartozik - műemléképületek, néphagyományok és népszokások, népviseletek.

Minden kategórián belül egy szakemberekből álló zsűri 30 fotót fog kiválasztani, amelyekből a marosvásárhelyi Kultúrpalotában nyílik kiállítás szeptember 15-én, a Kulturális Örökség Európai Napján.

A fotókat augusztus 31-ig lehet beküldeni a sharingheritage@kulturpalota.ro email címre.

Kategóriánként a három legjobbnak ítélt pályamunkát díjazzák.  

A „Szelfi egy műemlékkel” kategória díjai:

I. díj: Egy kétszemélyre szóló hétvége a szovátai Maros Hotelben teljes ellátással, spa használatával.

II. díj: Egy kétszemélyre szóló belépő a marosszentgyörgyi Apolló Wellness Központba, masszázsjeggyel.

III.díj. Egy kétszemélyre szóló romantikus vacsora a Haller Kastélyban.

A „Maros megye anyagi és szellemi kulturális öröksége” kategória díjai:

  • I.díj:  1500 lej
  • II.díj:  1000 lej
  • III.díj:   500 lej

A verseny szabályzatáról és a részvételi feltételekről itt tájékozódhat

Kimaradt?