Hiába műemlék, lebontatnák az ördögkúti Bay-kastélyt


-A A+Egy 78 évvel ezelőtti tömegmészárlás kései áldozata lehet a Zilah közelében található romantikus stílusú Bay-kúria, mely a tragédiára emlékezteti a helyi román közösséget.

Ördögkút község polgármesteri hivatala kezdeményezte az illetékes hatóságnál a falu központjában található Bay-kastély műemlék státusának megszüntetését. Ha ez megtörténik, az önkormányzat le fogja bontatni az épületet, jelentette be Florin Florian, Szilágy megyei prefektus. A kormány helyi képviselője sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az emlékmű előbb-utóbb minden bizonnyal eltűnik a föld színéről, ráadásul emberi segédlettel.

A XIX-ik században, neoromán vagy romantikus stílusban épült Bay-kastély régóta szálka a helyi közösség szemében, melyet az 1940. szeptember 9-i vérengzésre emlékeztet. A második bécsi döntést követően az Erdély birtokba vételére érkező, a falun átvonuló magyar honvédek tisztázatlan körülmények között meggyilkoltak egyes források szerint 68, más források szerint 87, illetve 93 polgári lakost, köztük nőket és gyerekeket.

A magyar hadtörténetírás szerint a megtorló akciót az váltotta ki, hogy civil orvlövészek tüzet nyitottak a bevonuló katonákra, amit a román források tagadnak. Az egész eset olyannyira homályos, hogy még az elesett honvédek száma sem ismert, az is vitatott, hogy egyáltalán voltak-e egyenruhás áldozatok. A helyi románság Bay Ferenc földbirtokost, a kastély tulajdonosát tartotta a felbujtónak, akit a kolozsvári népbíróság távollétében háborús bűnösként halálra ítélt.

A kommunizmus idején a kastély a helyi állami gazdaság székhelye volt, fokozott romlása a rendszerváltást követően kezdődött. Bay Ferenc leszármazottai 1998-ban visszaigényelték az épületet, valamint 50 hektár földet és 30 hektár erdőt, azonban kérésüket a földosztó bizottság, majd a bíróság is elutasította. Egy zilahi román vállalkozó több ízben is megpróbálta megvásárolni az ingatlant, azonban a községi önkormányzat ellenállása miatt nem járt sikerrel. Az elmúlt 28 évben az épületegyüttesen semmilyen állagmegőrző munkálatot nem végeztek, aminek következtében napjainkra látványos rommá változott. A torony még áll, s tartja magát a két épületszárnyat összekötő sóhajok hídja is, ám a tető rég beszakadt, az egyik oldalfalból mára csak nagy halom tégla maradt, a másikon hatalmas lyuk tátong.

Leromlott, de menthető

Egy épület levétele a műemléki jegyzékből hosszadalmas és komplex folyamat. A kérvényezőnek egy szakmai dossziét kell összeállítania, melynek tartalmaznia kell több felmérést és szakvéleményt, valamint annak az indoklását, miért akarják megszüntetni az épület műemléki minősítését. Mindehhez szükség van egy erre jogosult szakember javaslatára, amelynek nem kell feltétlenül összhangban lennie a kezdeményező szándékával. Az iratcsomó ezt követően a területi műemlékbizottság elé kerül. Ennek véleményezésével az akta felmegy Bukarestbe, a művelődési minisztérium illetékes bizottságához, onnan pedig az országos műemlékbizottsághoz, melynek 21 tagja szavazással dönti el, hogy indokoltnak találják-e a kezdeményezést. Ha igen, akkor még mindig nem dőlt el végérvényesen minden, a szakminiszternek ugyanis mérlegelési joga van, s vissza is küldheti a dossziét a bizottsághoz, újbóli elbírálásra.

Az országos műemlékbizottság ritkán, csakis indokolt esetekben szokta megszüntetni épületek műemléki minősítését – mondja Makay Dorottya, aki idén májusig volt tagja a testületnek. „Meg tudnám számolni az egyik kezem ujjain, hány épületet vettünk le a műemléki jegyzékből két év alatt” – nyilatkozta a Maszolnak a szakember. Makay Dorottya a helyszínen készült friss fotók alapján úgy véli, korábbi összetételében a bizottság szinte biztosan nem szüntetné meg a Bay kúria műemléki státusát. Hangsúlyozza, hogy egy épület állaga egyáltalán nem befolyásolja annak történelmi, művészettörténeti értékét. Műemlékekre szakosodott tartószerkezeti szakemberként úgy ítéli meg, hogy az ördögkúti kastély erősen leromlott, de menthető állapotban van, melynek a helyreállítására akár vidékfejlesztési programokból is lehetne pályázni. Makay Dorottya szerint a műemlék megmentése, hasznosítása a történelmi trauma feldolgozását is könnyebbé tenné a helyi közösség számára, mintha a földdel tennék egyenlővé a tragédiára emlékeztető, bár ahhoz közvetlenül nem kapcsolódó épületet.

Ha az illetékesek nem járulnak hozzá, hogy a Bay kúriát kivegyék a műemléki jegyzékből, az még nem jelent egyet a megmenekülésével, az idő vasfoga tovább rágja majd a már erősen megviselt falakat.      

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X