Kamionszínpadon tartanak ingyenes operaelőadásokat Székelyföldön

Nyolc székelyföldi településen tart ingyenes, szabadtéri előadást a Magyar Állami Operaház a nagy múltú Gördülő Opera nevű sorozat keretében. A produkció különlegessége, hogy külön erre a célra kialakított kamionszínpadon mutatják be Donizetti több mint 180 éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperáját, a Szerelmi bájitalt.

Az augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi településen – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában, Gyimesközéplokon, Gyergyószentmiklóson, Szentegyházán, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen – lépnek fel a Magyar Állami Operaház művészei.

A produkció jövő évben, augusztus végén ismét útnak indul, akkor Közép-Erdély, Bánát és Partium magyarlakta településeit fogja felkeresni. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország kormánya támogatásával valósulnak meg.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt évadban a Kárpát-Haza OperaTúra nevű turné keretében hét, Magyarországgal szomszédos magyarlakta települést keresett fel a társulat és mintegy 30.000-es közösségnek szolgált különleges élménnyel. A jelenlegi Gördülő Opera-sorozat csaknem 75 éve a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy a „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját.

Donizetti, a Szerelmi bájital című vígoperájának főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és így még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát.

A humort és idillt varázslatos melódiákkal - köztük a híres Una furtiva lagrima kezdetű tenor-áriával - ötvöző darab Toronykőy Attila rendezésben lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges jellegére, a mába helyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget szán az előadásnak, és tervei szerint nem csak a színpadként szolgáló platót, de magát a kamiont is bevonja a rendezésébe.

A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban Adinát Szemere Zita és Nánási Helga, Nemorinót Biri Gergely és Ujvári Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Szvétek László és Cseh Antal, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Cseh Antal formálja meg. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera Énekkara (mb. karigazgató: Csiki Gábor), az ugyancsak 20 fős Opera Zenekart Cser Ádám dirigálja.

Az előadások helyszínei:

  • Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér: 2018. augusztus 31.
  • Kézdivásárhely, Gábor Áron tér: 2018. szeptember 1.
  • Csíkszereda, Szabadság tér: 2018. szeptember 2.
  • Gyimesközéplok, Központ: 2018. szeptember 3.
  • Gyergyószentmiklós, Szabadság tér: 2018. szeptember 5.
  • Szentegyháza, Templom tér: 2018. szeptember 6.
  • Székelyudvarhely, Városháza tér: 2018. szeptember 7.
  • Marosvásárhely, Középkori Vár: 2018. szeptember 8.

A székelyföldi előadásokat magyar nyelven, román feliratozással játsszuk. Minden helyszínen 20 órakor kezdődik az ingyenes, szabadtéri operaelőadás. Felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az ülőhelyek száma korlátozott, illetve rossz idő esetén az előadás elmarad.

Kapcsolódók

Kimaradt?