Hamarosan kezdődik az Awake fesztivál Gernyeszegen

A gernyeszegi Teleki kastélyban szervezik Románia első boutique fesztiválját, az Awake-et augusztus 17-e és 19-e között. A professzionálisan megszervezett, kisméretű fesztivál szervezői az országos és a nemzetközi közönséget is megcélozzák programjaikkal, zenei kínálatukkal.

Fesztiválhelyszín jelenleg is épül a gernyeszegi Teleki kastély kertjében. A legfontosabb tudnivalókat sajtótájékoztatón ismertették a szervezők. Laura Coroianu fesztiváligazgató elmondta, hogy az idei fesztiválnak témája is van: a New Funky Royal. Ami pedig a zenei kínálatot illeti: azt szerették volna elérni, hogy mindenki megtalálja a magának tetszőt.

Mandel Szabolcs, az Awake fesztivál sajtóreferense kifejtette: „a színpadon láthatók lesznek olyanok, mint Milky Chance, aki folkosabb, lasúbb zenét játszik, kicsit hasonlít rá a Morcheeba a brit együttes, viszont ezzel ellentétben ott lesz a The Subways, amely rockosabb, pörgősebb zenét játszik, és exkluzív fellépést lehet majd látni a főszínpadon: a Viţa de vie román együttes és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia együtt fognak zenélni.  

Azoknak, akik el szeretnének jutni a fesztiválra, a marosvásárhelyi sportcsarnoktól induló autóbuszokra szállhatnak fel délután három órától, de jöhetnek személygépkocsival, de kerékpárral is. Van egy kezdeményezés erre vonatkozóan: azok, akik kerékpárral jönnek pénteken, kedvezményt kapnak a bérletre. Emellett pedig sikerült megnövelni kemping befogadóképességét, így még további ötszáz hely áll rendelkezésre.

A gernyeszegi Awake fesztivál egy marosvásárhelyi diák csoport kezdeményezésére, több évtizedes tapasztalattal rendelkező bukaresti csoport szervezésében valósul meg immár második alkalommal.

Képzőművészeti „társfesztivál” is lesz a helyszínen

Az Awake fesztiválon a zene mellett a képzőművészet is hangsúlyos szerepet kap. A zenei rendezvénnyel párhuzamosan és szorosan összefonódva szervezik meg az Artdoor képszőművészeti kiállítást és fesztivált, amelyen a korábban beküldött és nyertesnek ítélt pályamunkákat állítják ki.

A gernyeszegi Teleki kastély parkja egykor számos barokk szobornak adott helyet. Még ma is megtalálható egy-egy közülük. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szoborparkká alakul a kastélykert egy hétvégére az Artdoor jóvoltából.

Kim Attila, az fesztivál művészeti igazgatója elmondta, a képzőművészeti kiállítás azt szeretné hangsúlyozni, hogy az épített és kulturális örökséget hogyan lehet tovább tisztelni, valamint hogy lehet ezt a 21. században kortárs művészekkel újjáéleszteni.

Néhány nyertes pályaművet már felállítottak a kastélykertben. A kastély tulajdonosa, Teleki Kálmán kiváló ötletnek tartja a képzőművészeti és építészeti alkotásokból készült kiállítást és fesztivált.

„Én nagyon jó ötletnek tartottam, a tavaly nagyon jópofa dolgok voltak, én remélem, hogy az idén is azok lesznek, amiket láttam: mind rajzok, mind tervek, azok nagyon jól néznek ki, és én remélem, hogy az idén is érdekes lesz, és mindenki élvezni fogja, ugyanúgy, mint én” – jegyezte meg a kastély tulajdonosa.

Az Artdoort a romániai építészek rendjének égisze alatt szervezik meg. Az installációk az összművészeti jellegre törekvő AWAKE fesztivál ideje alatt lesznek láthatóak a Teleki kastély parkjában.

Kapcsolódók

Kimaradt?