Négy kisjátékfilm és nyolc animációs rövidfilm készül a Filmtett alkotótáborában

Lezajlott a forgatási szakasz a 17. Filmtett Workshopon, jelenleg az utómunkáé a főszerep, közölték a július 30-án Nyárádszentlászlón kezdődött filmes alkotótábor szervezői. Az elkészült kisfilmeket csütörtök este nyilvános vetítésen mutatják be.

A filmkészítés folyamatával ismerkedő, kárpát-medencei fiatalokat vendégül látó tábor csoportos szerkezetű: fiatal forgatókönyvíró-rendezők, rendezőasszisztensek, operatőrök és segédoperatőrök, vágók, hangmérnökök, gyártásvezetők, animációs filmkészítők, valamint színészek szárnypróbálgatásai zajlanak itt. Mentoraik és segítőik nemzetközi hírű filmesek: a rendezőcsoport vezetője idén Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál, Fehér tenyér, Biblioteque Pascal), felesége, Török-Illyés Orsolya (Ernelláék Farkaséknál) a színészcsoportot vezeti.  A rendezőasszisztensek irányítója Páll Zsolt (Szabadesés), az operatőröké Marosi Gábor (Aranyélet, Couch Surf) és Bántó Csaba (Ernelláék Farkaséknál), a vágóké Czakó Judit (Final Cut, Liza a rókatündér), a hangmestereké Várhegyi Rudolf (Brazilok, Lajkó – cigány az űrben) és Székely Tamás (Saul fia, Testről és lélekről, Egy nap). Az animációs csoportot Bertóti Attila (Ariadné fonala, Mese) és Vezsenyi Tamás animációs oktató vezeti.A tábor közvetlen célja hogy a csütörtök esti, nyilvános vetítésre elkészüljön négy kisjátékfilm és nyolc animációs rövidfilm, ugyanakkor fontos, hogy ez a képzés kiegészítheti az egyetemi oktatást: olyan filmes szakmákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, amelyeket Romániában nem tanítanak (szkriptes, hangmester, gyártásvezető stb.), az intenzív tíz nap alatt pedig a résztvevők gyakran szőnek hosszú távú barátságot és alkotói kapcsolatot egymással, illetve a csoportvezetőikkel.Idén a műhelynek több meghívott előadója is van: szerdán dr. Takó Sándor a Médiatanács rövidfilmes és animációs pályázati lehetőségeiről tart előadást, Maruszki Balázs pedig a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programját ismerteti. Csütörtökön 10 órától dr. Takó Sándor gyakoribb filmjogi kérdéseket ismertet.

A készülő filmeket október elején láthatja az erdélyi nagyközönség, bemutatójuk a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?