Világhírű hegedűvirtuózzal nyitott az idei Csíkszeredai Városnapok

Tizennegyedszerre nyitotta meg szerda este a Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozatát a Csíki Kamarazenekar. Idén Johannes Brahms műveiből hallhattunk egyedi komolyzenei élményt a Szent Ágoston Plébániatemplomban, ahol Artur Kaganovskiy világhírű hegedűművész lépett fel.

A német későromantika egyik jelentős zeneszerzője, Johannes Brahms műveiből állította össze idén a hagyományos városnapi rendezvénynyitó műsorát a Csíki Kamarazenekar, amelyen szólistaként az együttes által ismételten visszahívott Artur Kaganovskiy amerikai hegedűművész játékát, és Horváth Gábor magyarországi karmester érzékeny koordinálását élvezhette a közönség szerda este.

A minden ülőhelyet betöltő nézők a következő műveket hallhatták műsoron: Tragikus nyitány, op. 81; D-dúr hegedűverseny, op. 77; Variációk egy Haydn-témára Op. 56/a. Emellett pedig a vastapssal köszöntött Artur Kaganovskiy egy virtuozitását fölvillantó szólóval is kedveskedett ráadásként a csíkszeredai hallgatóságnak, amelyben gyergyószentmiklósi, székelyudvarhelyi-, de máshonnan érkezőket is fölismerhettünk.

A Csíki Kamarazenekar egyik vezetőjétől, Kovács László hegedűművésztől megtudtuk, ezúttal marosvásárhelyi zenészek is csatlakoztak hozzájuk, és az est erejét ezúttal is összhang és a szívbéli hozzáállás garantálta.

Rendkívüli bejelentést is tett: mint mondta, nagy örömmel néz elébe az együttes annak az együttműködésnek, amely révén Artur Kaganovskiy immár nem csupán visszatérő szólista, hanem mintegy a csapat művészeti igazgatójaként fonja közelebbire a szálakat a csapattal.

Az amerikai hegedűművész erről azt mondta: a plébániatemplom akusztikája szenzációs, a csíkszeredai zeneértő közönség mind műveltségben, mind pedig lelkesedésben „egyszerűen rendkívüli”.

A világszínvonalú előadóművészről a napokban megújult honlapján a Forbes és a New York Times nemrégiben megjelent cikkeit is olvashatjuk. A művész exkluzív interjút is adott portálunknak, amelyet a későbbiekben közlünk.

Artur Kaganovskiy.  1986-ban született Moszkvában, és három éves korában kezdett el hegedülni a nagy hírnévnek örvendő Isaac Stern hegedűművész vezetése alatt. Tanárai voltak többek között Masao Kawasaki (The Juilliard School, ahol Kaganovskiy diplomázott), Pinchas Zukerman, Grigory Kalinovsky, Zachar Bron, Joseph Silverstein és Michael Tree. Magáénak tudhatja a Waldo de Mayo Nemzetközi Hegedűverseny első helyét, a Fritz Kreisler Hegedűverseny, a H. Gilbert és a Joseph Fuchs versenyek különdíjait, valamint a The Rachel Barton Pine Alapítvány ösztöndíját.  2007-ben debütált a Carnegie Hallban (New York). Idén jelent meg a Centaur Records gondozásában Johannes Brahms és Pjotr Iljics Csajkovszkij hegedűversenyit tartalmazó CD-je.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?