Több száz romániai művész tiltakozik egy sürgősségi kormányrendelet ellen

Több mint 300 rendező, színész, producer, forgatókönyvíró és vizuális művész írta már alá azt az online petíciót, amely a kulturális finanszírozásról döntő bizottságok összetételén változtató rendelet visszavonását kéri.

A kulturális, illetve külön a filmes projektek állami támogatásáról döntő bizottságoknak a július 19-én efogadott, 75/2018-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a független szakemberek mellett tagja kell legyen egy, a kulturális minisztérium által kijelölt személy is. A döntés ellen több nemzetközi szinten elismert rendező, színész, producer, forgatókönyvíró és vizuális művész tiltakozik.A szenátus és a képviselőház kulturális bizottságaihoz címzett petíciójukban a kulturális és filmes projektek elbírásásával kapcsolatos előírások visszavonását kérik. A Stop politizării culturii (Nem a kultúra átpolitizálására) című kérvényt többek között Radu Jude, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu filmrendezők, Ada Solomon producer, Alexandru Dabija, Gianina Cărbunariu, Radu Afrim színházrendezők, az Active Watch Egyesület tagjai, Corina Șuteu volt kulturális miniszter, Lia és Dan Perjovschi képzőművészek, illetve Cosmin Bumbuț fotográfus is aláírta.

„Úgy véljük, hogy a kulturális minisztérium alkalmazottjának bevonásával a kulturális és filmes projektetket értékelő bizottságokba (...) a politikum a kulturális termékek közvetlen befolyásolására törekszik. (...) A Nemzeti Kulturális Alap és a filmalap szakbizottságai legtöbbször három személyből állnak, így a minisztérium által kinevezett külső személy közvetlen hatással lesz az eredményre és a döntés politikai függetlenségét veszélyezteti” – olvasható a kérvényben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?