Zimbabwe: mindkét esélyes párt győzelmet hirdetett

Az eddigi kormánypárt, a ZANU-PF vezeti tovább az országot. Az elnökválasztás eredményét még nem tudni Zimbabweben, a várhatóan vesztes ellenzéki jelölt máris győzelmet hirdetett.

A The Guardian azt írja, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) győzött az afrikai országban tartott választáson, különösen a vidéki választókerületeknek köszönhetően. Ez azonban, jegyzi meg a lap, nem feltétlenül tükrözi majd azt, hogy melyik elnökjelöltre adták voksukat a zimbabwei választók. Ennek eredményeit várhatóan szombaton tudjuk meg, de előreláthatóan a kormánypárt jelöltje, Emmerson Mnangagwa győz.

Ugyanakkor nagy az esély rá, hogy választási csalások történtek a szavazatszámlálásokkor, és attól is lehet tartani, hogy erőszakos cselekményekre kerül sor, amennyiben felülvizsgálják az eredményeket. A hétfői szavazáson a választásra jogosultak 75 százaléka vett részt, békés körülmények között.

A Zanu-PF 109 képviselői helyet szerzett meg a 210 fős parlamentben, és arra is van esély, hogy kétharmados kormányt alakíthatnak. A legnagyobb ellenzéki párt, a nelson Chamisa által vezetett MDC (Movement for Democratic Change, Mozgalom a Demokratikus Változásért) 41 képviselőt delegál majd.

Chamisa Twitteren azt írta kedden, hogy a választási bizottság arra törekszik, hogy felkészítsék a zimbabwei embereket az elnökválasztás hamis eredményére – szerinte ugyanis ő győzött. A támogatói egyébként össze is gyűltek a párt fővárosi épületénél, ünnepelve a vélt győzelmüket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?