Kegyelmet kértek az államfőtől Beke Istvánéknak

Az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke arra hívja fel Klaus Johannis államfőt, hogy adjon kegyelmet a terrorizmusért 5-5 év börtönre ítélt Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak.

Lomnici Zoltán egy keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, akár egy évig is eltarthat, amíg elbírálják a kérelmüket az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Úgy fogalmazott, hogy erősen megkérdőjelezhető ítélet született.

Közölte: Bajkai István fideszes országgyűlési képviselővel együtt megígérte a hozzátartozóknak, felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét is a "megalapozatlan" döntésre, amelynek valódi célja az Erdélyben élő magyarok megfélemlítése. Másrészt jogi eszközöket is igénybe vesznek a két fiatal védelmére.

Kiemelte, a döntés értelmében az érintettek a román alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletet tettek, miközben csupán pirotechnikai eszközökkel foglalkoztak. Megjegyezte, hogy olyan börtönben tartják őket fogva, ahol rablógyilkosok, erőszakos bűncselekményt elkövetők ülnek, pedig csupán a hazájukat szeretik, és lehet, hogy volt néhány meggondolatlan mondatuk, de semmilyen módon nem akarták Románia nemzetbiztonságát fenyegetni.

Az ítéletet nem két fiatal székely ügyeként kell kezelni, hanem figyelmeztetésként: komoly problémák adódnak abból, ha a magyarok az autonómiájukért, a megmaradásukért küzdenek - vélekedett az EMT elnöke.

Bajkai István kijelentette: nem szabad elmenni a jogsértések mellett, különösképpen, ha ezek a magyar nemzet tagjait érintik. Az eddigi bizonyítékok alapján a fiatalok biztosan nem követtek el terrorizmussal összeköthető bűncselekményt - állította. Az első és a második világháború lezárását követően a kisebbségek védelmére szolgáló wilsoni alapelvek elismerése nem, vagy csak részben valósult meg Erdélyben, a külhoni magyarságot több ezer jogsértés érte az elmúlt száz évben.

A magyar alkotmány szerint mindenkori kötelességünk a nemzet tagjainak védelme - emelte ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?