Osztrák hókotrók és a TEK harci kocsijai dolgoznak az M1-esen

Megkezdték a munkát az M1-es autópályán az osztrák hókotrók - közölte  a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken délután az MTI-vel.ho

Tóth Gabriella elmondta: a járművek az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat.     

Christoph Pollinger, az osztrák állami autópálya-kezelő társaság (AFSINAG) szóvivője korábban azt közölte az MTI érdeklődésére: öt hókotró járművet állítottak készenlétbe a hegyeshalmi határátkelőnél a segítségnyújtáshoz.tek

Hozzátette: egy hatodik járművet, egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt készül indítani kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére.     

A szóvivő az MTI kérdésére elmondta: a járműveket akár napokig is nélkülözni tudják, Ausztriában most nincs szükség rájuk.

Pintér: mindenkit kiszabadítunk a hó fogságából. Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kelljen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük - nyilatkozta a Hír Televíziónak péntek délután Pintér Sándor magyar belügyminiszter, aki a helyszínen tekinti meg az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet. A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy a 100 kilométer/órás sebességű szél ilyen hótorlaszokat emel és emiatt elakadnak a járművek. Pintér Sándor megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, mégis több jármű útnak indult.

Tatán két iskolát nyitottak meg a rászorulók előtt, ezek tornatermeiben előző éjszaka körülbelül ötszáz embert szállásoltak el, őket étellel és itallal is ellátták. Jelenleg körülbelül 250-en tartózkodnak az iskolákban, a számukat azért nehéz megbecsülni, mert napközben többen is kimentek a járművükhöz.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy munkatársaik rendkívül megfeszítő munkát végeznek, de már egyre jobb az együttműködés az emberekkel.hokotro

Elmondása szerint 3400 ember dolgozik az ország különböző pontjain a védekezésben. Munkájukhoz a mentésen kívül az is hozzátartozik, hogy az áramszünet sújtotta körülbelül 130 településen biztosítják a folyamatos rendőri jelenlétet.

Végül közölte: ha kell, akár több napig képesek a jelenlegi intenzitással dolgozni.

Csizmadia Gábor megyei főkapitány Tatán arról beszélt az újságíróknak, hogy jelenleg a legnagyobb erőkkel az M1-es autópályán dolgoznak. Hozzátette, hogy fűtött buszokat is hoztak, a kimentett embereket Tatabányára viszik. Arra is kitért, hogy a Tata és Komárom közötti szakaszon körülbelül ezer embert és háromszáz járművet mentettek ki.

Kimaradt?