Izrael nem fogad a határán több szíriai sebesültet

Izrael felfüggesztette Szíriával szomszédos határánál, a Golán-fennsíkon a szíriai sebesültek fogadását - jelentette a tízes kereskedelmi televízió kedden.

Izrael lezárta határát a Golán-fennsíkon, nem szállít több szíriai sebesültet izraeli kórházakba, valamint felfüggesztette a határon egy amerikai szervezettel közösen létrehozott tábori kórházának működését, és már nem küldenek segélyeket sem a határ túloldalára. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű szíriai kormánycsapatok folyamatosan számolják fel az ellenállást az ellenzéki fegyveresek ellenőrizte határ menti falvakban, s ezért az izraeli hatóságok leállították a Jószomszédság projektnek elnevezett humanitárius segélyakciókat.

Az elmúlt évek során a tévé értesülései szerint mintegy ötezer sebesült szíriait kezeltek Izraelben, sokuknak az életét mentette meg a gyors orvosi beavatkozás. Jelenleg is mintegy harminc szíriai sebesültet ápolnak izraeli kórházakban.

Jeruzsálem elutasította azokat a szíriaiakat, akik az ország területére szerettek volna menekülni, és egyelőre nem világos, hogy mi lesz a sorsuk azoknak, akik az utóbbi években együttműködtek Izraellel a határ mentén.

A szíriai kormányerők csütörtökön bevonultak a délnyugati el-Kuneitra tartomány azonos nevű székhelyére, ahol kitűzték zászlójukat, és folytatják előrenyomulásukat a tartományban, amelynek nagy részét már ellenőrzésük alá vonták. Már csak a Jarmúk folyó völgyének térségében tartja néhány állását az Iszlám Állammal szövetséges Hálid ibn al-Valíd Hadserege nevű dzsihadista szervezet.

Jeruzsálem biztonsági fenyegetésként tekint a Golán-fennsík melletti szíriai területeken zajló, kiterjedt harcokra. Izrael attól tart, hogy Damaszkusz felrúghatja a Golán-fennsíkra vonatkozó, 1974-es tűzszünetet, vagy engedélyezi iráni és libanoni szövetségeseinek, hogy a fennsík közelében állomásozzanak, miután visszafoglalta a szomszédos területeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?