Elfogadta a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt érsek lemondását

Szűkszavú közleményben jelentette be a Vatikán, hogy Philip Edward Wilson érsek távozik az Adelaide érsekség éléről.

Az egyházi szervezetet tulajdonképpen már június óta más vezeti – ekkor ugyanis a 67 éves érseket 12 év börtönre ítélték. Wilson ugyanis az ítélet szerint a hetvenes évektől kezdve tudott arról, hogy egy paptársa szexuálisan molesztálja többek között a ministráló gyerekeket.

A pedofil pap, Joseph Fletcher a börtönben halt meg 2006-ban, de a történet ezzel nem ért véget: két áldozata, akiket még évtizedekkel ezelőtt bántalmazott, elmondta, hogy személyesen értesítették Watson érseket a pap magatartásáról, ám az érsek mindezt letagadta, azt állította, hogy nem emlékszik a történtekre. Philip Edward Wilsont ezért ítélték el, de mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Azt még nem tudni, hogy a súlyos beteg egykori érseknek a börtönben vagy házi őrizetben kell letöltenie büntetését.

Philip Edward Wilsont még 2001-ben II. János Pál pápa nevezte ki Adelaide érsekének. A május 22-i bírósági ítélet után felfüggesztette saját magát az érseki tisztségből, de nem mondott le. Lemondását azután nyújtotta be Ferenc pápának, hogy az ausztráliai miniszterelnök, továbbá az ausztrál püspökök és papok szervezete is a távozását szorgalmazta a pápától.

Az ausztráliai egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálását 2012 óta külön bizottság végzi. Ez a szervezet tavaly decemberig 15 ezer "tanúvallomást" gyűjtött össze, és mintegy 8 ezer áldozatot hallgatott meg zárt ajtók mögött. A vizsgált esetek között van olyan, amelyet még az ötvenes években követtek el, de a kilencvenes években elkövetett erőszak is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?