Preda: kiviselték maguk az USL EP-képviselői

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) politikusai képviselői „kiviselték magukat" Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról (Mechanism for cooperation and verification – MCV) tartott szerda esti vitán az Európai Parlament strasbourgi plenárisán – számolta be csütörtök este Cristian Preda demokrata-liberális EP-képviselő a ziare.com-nak.

A vitát Renate Weber liberális EP-képviselő kezdeményezte, aki elvárta volna, hogy az ülésen vegyen részt Viviane Reding igazságügyi biztos is. Az Európai Bizottságot végül a vitán Stefan Füle uniós bővítési biztos képviselte, aki Preda szerint „pontra tette" a szociálliberálisokat.

„Az USL képviselői azt kérték Brüsszeltől, hogy dolgozza ki az MCV megszüntetésének menetrendjét. Stefan Füle meglepődött azon, hogy az USL-sek ezzel szemben egy szót sem ejtettek az MCV megszüntetéséhez szükséges intézkedések menetrendjéről. Emlékeztetette őket arra, hogy a Ponta-kormánynak azért tennie is kellene valamit az MCV megszüntetése érdekében" – mondta Preda.preda

A demokrata-liberális EP-képviselő szerint az USL képviselői úgy viselkedtek a strasbourgi vitán, mintha stadionban ülnének. „Fütyültek, tapsoltak, hangoskodtak, lábukat dobogtatták, amikor én szólaltam fel. Csak Stefan Füle éles szavai higgasztotta le őket valamelyest" – tájékoztatott Preda.

A vitán Renate Weber politikai elfogultsággal vádolta az MCV-t. A liberális EP képviselő szerint Brüsszel nem együttműködési, hanem csak ellenőrzési mechanizmust vezetett be Románia ellen. Kifogásolta, hogy a MCV-ben foglalt brüsszeli elvárásoknak nincs egy pontos metodológiája, és ezeket az elvárásokat politikai (néppárti) érdekek diktálják.

Victor Ponta csütörtök este rendkívül hasznosnak nevezte a strasbourgi vitát. Azt mondta: a szociálliberális EP-képviselők a kötelességüket tették, a demokrata-liberálisok pedig országuk ellen szólaltak fel. Emlékeztetett arra, hogy Stefan Füle az Európai Bizottság álláspontját megfogalmazva a vitán kijelentette: Románia schengeni csatlakozását nem szabad összekapcsolni az MCV-jelentések tartalmával.

Kimaradt?