Az ítéletidő miatt lemondták az ünnepi rendezvényeket

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium arról tájékoztatta csütörtök este az MTI-t, hogy a kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondja.D  NL20130223005

Az Időkép előrejelzése szerint több helyen havazás és viharos szél is várható, a hőmérséklet pedig Magyarország legtöbb pontján 0 fok alatt maradhat majd.

Orbánt Áder pótolja

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelbe utazott a kétnapos európai csúcstalálkozóra, ezért nem vesz részt az állami ünnepségeken. A magyar miniszterelnök a korábban meghirdetett programterv szerint délelőtt beszélt volna a Múzeumkertben, délután pedig Áder János köztársasági elnök társaságában adott volna át díjakat. Amikor kedden kiderült, hogy Orbán Brüsszelbe utazik, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, hamarosan döntenek arról, a múzeumkerti ünnepi beszédet Áder János vagy Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondja el.

Végül csak csütörtök délután jelentette be a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy Áder János mond beszédet a Múzeumkertben 11:40-kor. Csütörtök este kevéssel 11 óra után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azonban arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondja.

A döntés következtében számos koncert és kirakodóvásár is elmarad.

A Sándor-palota előtti Szent György teret a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezáratta, amikor felerősödött a tiltakozás az alaptörvény negyedik módosítása miatt. A TEK szóhasználatában a lezárást általában nem szó szerint kell érteni, kordonok, szalagok ilyenkor nem szoktak lenni. Valójában arról van szó, hogy a lezártnak minősített területen nem lehet tüntetni.  A TEK vezetője, Hajdu János március 8. nulla órától "a szükséges ideig, de legkésőbb" március 16. éjfélig rendelte el a lezárást arra hivatkozva, hogy biztosítaniuk kell a védett személyek zavartalan közlekedését és a terület biztonságát. Kerestük csütörtökön a TEK-et azzal, hogy március 15-én is változatlanul érvényben lesz-e a lezárás, hogyan viszonyul az az ünnepi programokhoz. Későbbre ígértek tájékoztatást.

A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható és külön programokkal készül a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár. Idén is ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a Parlamentben a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet és a Szent Koronát 10 órától 15 óra 30-ig.marcius15

Az Országház Kupolatermében 17 órakor adja át a Magyar Érdemrend kitüntetéseit, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díjakat Áder János köztársasági elnök. Az eredeti tervek szerint Orbán Viktor is részt vett volna a díjak átadásán.

Idén is jönnek lengyel vendégek. A Lengyel Gazeta Polska 300 klubja a Civil Együttműködési Tanácskozással és a Civil Összefogás Fórummal fog együtt ünnepelni. A Gazeta Polska Klubok különvonata reggel hét után fut be a Nyugati pályaudvarra. A lengyelek a tervek szerint elmentek volna a Múzuemkerti ünnepségre, jelenleg nem tudni, mivel fogják elütni az időt Budapesten. Bár a körülmények miatt alighanem a vonatuk is késni fog.

Tüntetések belváros szerte

Március 15-ére programmal készülnek az ellenzéki pártok és mozgalmak is. Ezek többségét pedig csütörtök estig még nem mondták le.Ugyanakkor kormány csütörtök este megkérte "az önkormányzatokat, pártokat és társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le".

Az elmúlt években a nemzeti ünnepekre az elmúlt években legnagyobb tömeget megmozgató Milla a Ferenciek tere átépítése miatt idén a Kálvin térre várja az embereket Azért a víz az úr elnevezésű programjára. A tervek szerint délután öt órakor kezdődő demonstráció házigazdája szokás szerint Csákányi Eszter és Kulka János lesz, és a színpadra lépők között sem találni sok meglepetést, beszélni fog többek között Majtényi László, Erdős Virág költő, Mendrey László, a PDSZ elnöke, valamint egy gimnazista is. Zenélni a Kistehén zenekar fog.

A Milla tüntetésésére vonulnának át azok is, akik az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért közös rendezvényén vesznek részt délután négykor a Március 15. téren. A vonulás előtt beszédek lesznek, felszólal többek között Bajnai Gordon is, aki szintén át fog látogatni a civilek rendezvényére, ott azonban már nem fog a színpadra lépni. A Magyar Szolidaritás Mozgalom is velük lesz a Március 15. téren, majd a Kálvin téren is.

A DK zárt helyre húzódik

Fél négytől tartott volna megemlékezést a Demokratikus Koalíció az Egyetem téren. Csütörtökön viszont Molnár Csaba bejelentette, hogy nem kockáztathatják szimpatizánsaik testi épségét és egészségét, az időjárás miatt lefújják a kinti programot. Rendezvényt azért tartanak, de zárt helyen, valószínűleg egy szállodában. A konkrét helyszínt még nem jelentették be. A tervezett program nem változik, többek között Gyurcsány Ferenc is fel fog szólalni. Az eredeti terv az volt, hogy az Egyetem térről átvonulnak a Milla tüntetésére. Molnár erről azt mondta, hogy ha a szervezők megtartják a Kálvin téren demonstrációt, akkor arra a DK vezetői átmennek majd.  Arra viszont senkit sem tudnak bíztatni, hogy vállalja ezt a kockázatot, tette hozzá.

Nem szervez utcai rendezvényt Budapesten az MSZP, a szocialista párt központi megemlékezése ugyanis március 14-én Miskolcon lesz. Ott fáklyás felvonulást terveznek, Mesterházy Attila is ott beszél. Viszont a párt arra bíztatja budapesti híveit, hogy vegyenek részt a Milla civil tüntetésén péntek délután.

Az LMP-sek dacolnak a hideggel

Biciklis vonulást szervez március 15-én az LMP, az Ide veled régi bringánk! elnevezésű program délelőtt fél 12-kor indul a Deák térről, 12-kor pedig már a Teleki téren fog beszédet mondani Schiffer András. Több megálló után végül egykor fognak a Vérmezőn kikötni. Délután 6-tól pedig a Jászai Mari térre szerveznek közös demonstrációt a 4K!-val. Úgy néz ki, az elempéseket a zord idő sem fogja eltántorítani a biciklizéstől, csütörtök délben azt mondták a sajtóosztályon: egyelőre nincs B-terv, nem fújják le a bringás programot.

Bár eredetileg utcára hívta híveit a Jobbik is, végül csütörtök este a párt elnöksége úgy döntött, hogy a zord időjárás miatt lemondják a másnapi rendezvényeiket. Az elnökség tagjai azért a Batthyány-örökmécsesnél részt fognak venni egy koszorúzáson délután négykor, erre azonban csak a közelben lakó szimpatizánsaikat várják.

Kimaradt?