Madrid visszavonta a Carles Puigdemont elleni európai elfogatóparancsot

Visszavonta a Carles Puigdemont volt katalán elnök elleni európai elfogatóparancsot a spanyol legfelsőbb bíróság csütörtökön.

A bíró egyúttal visszavonta a többi, külföldön önkéntes száműzetésben lévő volt katalán kormánytag, Antoni Comín, Luis Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí elleni európai elfogatóparancsot is. Hárman közülük Brüsszelben tartózkodnak több mint nyolc és fél hónapja. Kiadatásukat május közepén elutasította a belga bíróság, mivel szabálytalannak találta az elfogatóparancsot.

Érvényben marad viszont a velük és a volt elnökkel szemben kiadott spanyolországi elfogatóparancs, így ha hazatérnek, őrizetbe veszik őket.

Döntésével Pablo Llarena bíró lényegében elutasította, hogy Németország a katalán függetlenségi vezetőt kizárólag közpénz hűtlen kezelése miatt adja ki Spanyolországnak, ahogy arról a schleswig-holsteini felsőbíróság határozott egy héttel ezelőtt. A német döntés azt jelentette: kiadatása esetén Carles Puigdemont kizárólag ebben a vádpontban vonható felelősségre a spanyol bíróság előtt, lázadás bűncselekménye miatt viszont nem.

A volt katalán elnök ügyvédje akkor Twitter-bejegyzésben jelezte, hogy fellebbezni készülnek a kiadatás ellen. Gonzalo Boye ugyanakkor örömét fejezte ki amiatt, hogy a kiadatást a kisebb súlyú bűncselekménynek számító „közpénz hűtlen kezelése”, nem pedig lázadás miatt látta indokoltnak a német bíróság. Vagyis ha a német bíróság végül elutasítja a kiadatás elleni fellebbezést, és a volt elnököt átadják a spanyol hatóságoknak, akkor is kizárólag ebben a vádpontban lehet majd felelőségre vonni - hangsúlyozta. „Legyőztük az állam legfőbb hazugságát. A német igazságszolgáltatás cáfolta, hogy az október 1-jei referendum lázadás lett volna” – írta Carles Puigdemont szintén Twitter-oldalán. Szégyenletesnek és igazságtalannak nevezett minden pillanatot, amelyet társai a börtönben töltenek, és hozzátette, hogy a végsőkig harcolnak, és győzni fognak.

Carles Puigdemont tavaly októberi leváltása óta él önkéntes száműzetésben külföldön. Március 23-án a spanyol legfelsőbb bíróság európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Két nappal később a német rendőrség őrizetbe vette Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba. Feltételes szabadlábra helyezése után, a német hatóságok jóváhagyásával április elején Berlinben utazott, ahol azóta várja kiadatási eljárásának lezárultát. A volt elnök, kormányának tagjai és az előző katalán parlament elnökségének több tagja ellen március végén emeltek vádat Spanyolországban a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?