Jelentősen lecsökkenti saját fizetését az új mexikói elnök

Saját fizetését hatvan százalékkal csökkenti – jelentette be a nemrég megválasztott baloldali mexikói elnök, aki december elsején kezdi meg mandátumát.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök – akinek első, tervezett reformjairól itt számoltunk be – bejelentette: hatvan százalékkal csökkenti saját fizetését. Jelenleg havi 56700 lejes bére van, ennek a jövőben a negyven százalékát, nagyjából 22650 lejt fog felvenni, azaz 108 ezer mexikói pesót.

Ez egy nagyobb terv része, amely szerint a kormányzati és bürokráciára költött összegek csökkentését szociális programokra költik el a jövőben Mexikóban.

AMLO ennél nagyobb csökkentést szeretett volna, de hogyha jobban megvágja saját bérét, az más közalkalmazottakra is kihatott volna – a megszorító intézkedések szerint ugyanis nem kereshet többet egy közalkalmazott az ország elnökénél.

Az intézkedések kormányzati szinten több bércsökkenést is jelentenek a jövőben, és további megszorító intézkedések várhatók, például nem vásárolhatnaka  jövőben új állami járműveket, és az utazási költségeket is csökkentik. Kevesebbet költenek állami hirdetésekre, ugyanakkor megtiltják tisztviselők és vállalkozók privát találkozóit.

Címlapi illusztrációnk forrása: EFE

Kapcsolódók

Kimaradt?