„Amit Robert de Niro mondott!!!” – Helsinkiben tiltakoztak Trump és Putyin ellen

Tüntetők vonultak ki Helsinkiben, Finnország fővárosában vasárnap, a hétfői Trump–Putyin-találkozó ellen tiltakozva.

A nagyjából kétezer tüntető Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen is felszólalt. "Nem látunk szívesen", "basszátok meg mindketten", "tedd a békét újra naggyá", "állítsd meg a háborúkat, ne az embereket", "Amit Robert de Niro mondott!!!" (azaz: "Fuck Trump") – lehetett olvasni a feliratokat a finn fővárosban.

Az ország legnagyobb lapja, a Helsingin Sanomat angol és orosz nyelvű tucai hirdetésekkel áraszotta el Helsinkit, amelyeken az állt: "elnök úr, üdvözöljük a szabad sajtó országában".

A The Guardian cikke megjegyzi: Helsinki gyakran számított a hidegháború évei alatt a szovjet-orosz tárgyalások fontos helyszínének, de nem mindenki biztos abban, hogy a mostani találkozó is pozitív végkimenetelt hoz, ahogyan a korábbiak. Laura Saarikoski, a Helsingin Sanomat amerikai tudósítója úgy véli, akár katasztrofális eredménnyel is bírhat a két fél beszélgetése. Éppen ezért, egy vasárnap megjelent levélben azt írja, remélhetőleg mindenki megérti, hogy az európai kérdéseket nem lehet többé az európaiak feje fölött eldönteni.

A nemzetközi ügyekért felelős intézet vezetője, Mika Aaltola szerint a finnek nem tekintenek magukra mint a kelet és nyugat közötti semleges tényezője. A hidegháború vége óta Finnország a nyugat része, szilárd és egységes társadalmat épít – magyarázta. Ugyanakkor, jegyzi meg a brit lap, Putyin is rendszeresen találkozott a két legutóbbi finn miniszterelnökkel, az energiaprojektekben is fontos szerepet játszanak az oroszok.

FRISSÍTÉS: Hétfőn Greenpeace-aktivisták a helsinki Kallio templomra kifeszített banneren – utalva az USA kilépésére a párizsi klímaegyezményből – azt üzenték: "melegítsd a szívünk, ne a bolygónk".

Az amerikai elnök finnországi látogatásáról és a Putyinnal való találkozást megelőző kijelentéseiről itt számoltunk be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?