Nagyszerű reformokat tervez országában az új mexikói elnök

Tizenkét pontban foglalta össze az újonnan megválasztott mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador, hogy milyen reformokat akar az országában.

A 12 pontos jogalkotási terv része például, hogy súlyos bűncselekménynek számítsanak a választási csalások, csökkentsék a magas szintű közalkalmazottak bérét, törvényben rögzítsék viszont a minimálbérért dolgozók fizetésének emelését.

Emellett leállítja azt a neoliberálisnak tartott közoktatási reformot, amelyet a novemberig hivatalban levő miniszterelnök kezdett el. Ennek értelmében, egyebek mellett csökkent a szakszervezetek ereje, hátrányt szenvedtek a vidéki tanárok – arról nem szólva, hogy a reform népszerűsítésére több pénzt költöttek az elmúlt években, mint a tanárok képzésére. Ezzel szemben az AMLO rövidítéssel is emlegetett új elnök célja növelni az oktatásra szánt összegeket, ösztöndíjakat vezet be és iskolai étkeztetést.

Egy másik meglehetősen fontos változás, amelyet beiktathat a jövőben, hogy büntetőeljárások indíthassanak a mindenkori elnökökkel szemben. Különösen fontos még, hogy visszafordítaná azt a  végrehajtó rendeletet, amely a víz privatizálását engedte meg az országban – egy hónappal korábban az előző elnök 300 védett területen engedélyezte a vízkitermelést magánvállalatoknak.

Az elnök arról is beszélt, tenni akar az országot eluraló erőszak ellen – hiszen Mexikóban átlagosan minden 15 percben megölnek egy embert. Álláspontja szerint az egyenlőtlenség és szegénység felszámolásával lehet ez ellen tenni.

Az abortuszról és az LMBTQ+-közösségről országos konzultációt szerveznek – ígérte még a kampányban AMLO.

Címlapi illusztrációnk forrása: jacobinmag.com

Kapcsolódók

Kimaradt?