Johannis a NATO-csúcson: Románia támogatja Macedónia csatlakozását

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tovább kell vinnie a nyitott kapuk politikáját – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő szerdán a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

Románia teljes mértékben támogatja, hogy a NATO küldjön meghívást Észak-Macedóniának a csatlakozási tárgyalások elkezdésére - mondta az elnök, aki ennek kapcsán ama meggyőződésének adott hangot, hogy a szövetségnek tovább kell vinnie a nyitott kapuk politikáját.

Felszólalásában kifejtette, a tagállamoknak össze kell hangolniuk és erősíteniük kell védelmi és elrettentő képességeiket. Hangsúlyozta, Románia mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje az ország területén létrehozott többnemzetiségű NATO-dandár felkészültségét. 

„Gyors döntéshozatalra" és a katonai felkészültség növelésére van szükség – mondta Johannis, aki szerint a NATO-nak hangsúlyosabb szerepet kell vállalnia a terrorizmus visszaszorításában.

Az államelnök ugyanakkor rámutatott, a méltányos tehermegosztás alapvető fontosságú a NATO elrettentő ereje szempontjából, és emlékeztetett, Románia már 2017 óta védelmi kiadásokra fordítja bruttó hazai terméke (GDP) két százalékát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?