Áder János aláírja az alkotmánymódosítást

Áder János magyar köztársasági elnök a közszolgálati televízió szerda esti híradójában mondta el, hogy alá fogja írni az alaptörvény negyedik módosítását, amit hétfőn fogadott el a parlament. A közlemény a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható.56832 ader

Áder elmondta, hogy sok időt töltött a sajtóban megjelent érvek és ellenérvek, a hozzá eljuttatott levelek tanulmányozásával, és döntésében az alkotmányos rend és a nemzet egységének képviselete vezérelte.

Kifejtette, hogy a köztársasági elnök nem egyszerűen a pártok felett áll, hanem mindig és mindenben politikai nemzete mellett kell áll. Egy államfő szerinte csakis így fejezheti ki a nemzet igazi egységét, akkor is, ha vannak, akik vitatják alkotmányos döntéseit.

Felelősen gondolkodó polgárként nem veheti semmibe a törvény betűjét, és nem követhet el alkotmánysértést, egy állam ugyanis attól jogállam, hogy annak törvényeit és alkotmányos rendelkezéseit mindenki betartja – fogalmazott az államfő. Szerinte ha az államfő az alkotmányellenesség útjára lépne, az káoszhoz, zűrzavarhoz, törvénytelenséghez vezetne, amit senki sem akar.

"Az Alaptörvényben foglalt elnöki kötelezettséggel egyezően – az Alaptörvény negyedik módosítását aláírom és kihirdetem. Ez az egyetlen alkotmányos választásom, amely összhangban van eskümmel, a fennálló törvényes rendelkezésekkel és az Alkotmánybíróság 20 év alatt meghozott határozataival" – jelentette ki Áder, és idézte az Alaptörvény vonatkozó bekezdését, mely szerinte egyértelművé teszi, hogy alkotmányos kötelessége aláírni a módosítást, függetlenül attól, hogy ez tetszik-e neki vagy sem.

Kimaradt?